Reklama

Reklama

Dorsz na jarzynce

Samo zdrowie!

Czas przyrządzenia: 70 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 mała cukinia
  • 1 szkl. różyczek brokuła
  • garść strączków groszku cukrowego
  • 10-12 małych pomidorków
  • 4 filety z dorsza lub innej ryby, każdy po ok. 10 dag
  • 1 łyżeczka soku
  • z limonki lub z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • gałązki świeżego oregano
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 3 łyżki oliwy do marynaty

Sposób przygotowania

1. Suszony tymianek wymieszaj z sokiem z limonki, sosem sojowym, szczyptą pieprzu i soli oraz oliwą. Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj oliwą z przyprawami. Odstaw na 15 minut. 

2. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem. Rozłóż na nim płat ciasta. Ponakłuwaj je widelcem i podpiecz przez 5-6 minut w 180 st. C. Kukurydzę obgotuj w osolonej wodzie. Zetnij ziarenka ostrym nożem. W tej samej wodzie obgotuj przez niecałą minutę różyczki brokuła i groszek. Odcedź je i przelej zimną wodą. Pokrój pomidorki i cukinię. 

3. Rybę potnij na kawałki, wymieszaj z warzywami. Wyłóż na ciasto. Dołóż gałązki oregano. Przykryj i zapiekaj ok. 30 minut w 170 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje