Dorsz na jarzynce
Samo zdrowie!

Składniki
- 2 kolby kukurydzy
- 1 mała cukinia
- 1 szkl. różyczek brokuła
- garść strączków groszku cukrowego
- 10-12 małych pomidorków
- 4 filety z dorsza lub innej ryby, każdy po ok. 10 dag
- 1 łyżeczka soku
- z limonki lub z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- sól
- mielony biały pieprz
- gałązki świeżego oregano
- 1 płat ciasta francuskiego
- 3 łyżki oliwy do marynaty
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Suszony tymianek wymieszaj z sokiem z limonki, sosem sojowym, szczyptą pieprzu i soli oraz oliwą. Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Posmaruj oliwą z przyprawami. Odstaw na 15 minut. 2. Naczynie do zapiekania wyłóż pergaminem. Rozłóż na nim płat ciasta. Ponakłuwaj je widelcem i podpiecz przez 5-6 minut w 180 st. C. Kukurydzę obgotuj w osolonej wodzie. Zetnij ziarenka ostrym nożem. W tej samej wodzie obgotuj przez niecałą minutę różyczki brokuła i groszek. Odcedź je i przelej zimną wodą. Pokrój pomidorki i cukinię. 3. Rybę potnij na kawałki, wymieszaj z warzywami. Wyłóż na ciasto. Dołóż gałązki oregano. Przykryj i zapiekaj ok. 30 minut w 170 st. C.