Dorsz na ostro w pomidorach
Wersja dla wielbicieli pikantnych potraw. Delikatna ryba i ognisty sos tworzą wyjątkowe połączenie.
1. Cebule obierz, pokrój w półplasterki. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Mieszając, zeszklij na niej cebule. Dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Dołóż pomidory z puszki. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś jeszcze przez 8-10 minut.
2. W tym czasie filety z dorsza opłucz, osusz, potnij na duże kawałki. Skrop je sokiem z cytryny. Sos przypraw sosem sojowym, cukrem, pieprzem, tymiankiem i chili w płatkach. Wlej też trochę octu jabłkowego (do smaku).
3. Sos z przyprawami duś jeszcze 5 minut na małym płomieniu. Dołóż dorsza. Gotuj dalej 10 minut, uważając, by ryba się nie rozpadła. Przed podaniem danie udekoruj według uznania.
Wersja light
Jeśli chcesz obniżyć wartość energetyczną dania, zmniejsz ilość oliwy do 1 łyżeczki, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Sos pomidorowy przypraw imbirem (świeżym, ewentualnie w proszku). Przyspiesza on spalanie tkanki tłuszczowej. Reguluje też pracę układu pokarmowego i wspomaga w trawienie.
Wersja w chorobach serca
Zrezygnuj ze smażenia, danie upiecz w piekarniku (30 minut w 180 st.). Do sosu dodaj pokrojoną 1 cukinię. Cukinia ma mało tłuszczu i sodu, a dzięki błonnikowi zmniejsza ryzyko chorób serca. Spora zawartość magnezu i potasu zapobiega też niewydolności serca.