Reklama

Dorsz na warzywach

Brakuje ci pomysłu na obiad, który byłby zdrowy, smaczny i przy tym niebanalny? Oto rozwiązanie!

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag filetów z dorsza
  • 2 cukini
  • 3 pomidory
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Pomidory i cukinie oczyść, umyj, pokrój na duże kawał- ki. Cebule oraz czosnek obierz, posiekaj. Tymianek i rozmaryn opłucz, oderwij igiełki i listki od gałązek i drobno je pokrój. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebule i czosnek. Dołóż pomidory oraz cukinie. Smaż razem jeszcze 2-3 minuty. Posyp posiekanymi ziołami oraz solą i pieprzem do smaku. 

3. Warzywa z patelni przełóż do żaroodpornej formy. Filety z dorsza opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem z cytryny. Posyp solą i pieprzem. Ułóż na warzywach. 

4. Na każdym kawałku ryby połóż porcję śmietany. Bułkę tartą zrumień na maśle. Polej nią wierzch zapiekanki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 25 minut. 

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama