Dorsz po grecku

Prosty przepis na rybę z warzywami.

Dorsz po grecku
Dorsz po grecku123RF/PICSEL

Składniki:

  • 80 dag filetów dorsza
  • 1 cytryna
  • 1/3 selera
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 szklanka  czerwonego wina
  • 5 łyżek oleju
  • ok. 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • słodka i ostra mielona papryka
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę opłucz, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Pokrój na kawałki. Przykryj i odstaw na 20 minut.

Warzywa obierz. Cebule pokrój w plasterki, a resztę jarzyn zetrzyj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i wino. Duś ok. 20 minut.

Rybę oprósz maką. Usmaż na reszcie oleju. Trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Miękkie warzywa wymieszaj z koncentratem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Rybę wyłóż na talerze. Przykryj jarzynką. Udekoruj.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas