Dorsz po grecku
Prosty przepis na rybę z warzywami.
Składniki:
- 80 dag filetów dorsza
- 1 cytryna
- 1/3 selera
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- 1 szklanka czerwonego wina
- 5 łyżek oleju
- ok. 3 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- słodka i ostra mielona papryka
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę opłucz, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Pokrój na kawałki. Przykryj i odstaw na 20 minut.
Warzywa obierz. Cebule pokrój w plasterki, a resztę jarzyn zetrzyj. W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć warzywa. Dodaj przyprawy i wino. Duś ok. 20 minut.
Rybę oprósz maką. Usmaż na reszcie oleju. Trzymaj w cieple, aby nie wystygła. Miękkie warzywa wymieszaj z koncentratem. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Rybę wyłóż na talerze. Przykryj jarzynką. Udekoruj.