Dorsz w sosie cytrynowym
Propozycja na zdrowy obiad.

Składniki
- 500 g filetu z dorsza
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki masła klarowanego
- łyżeczka mielonego kuminu
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 kiszonej cytryny, pokrojonej w paski
- szczypta szafranu
- cebula, pokrojona w kostkę
- 200 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g masła
- 100 ml wody niegazowanej
Sposób przygotowania
1. Rybę pokrój na 2-3 porcje. Oprósz ją mąką, solą, pieprzem i kuminem. Usmaż na maśle klarowanym, aż nabierze rumianej barwy. Zdejmij rybę z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż do miękkości cebulę. 2. Dodaj pokrojoną w paski kiszoną cytrynę i ciecierzycę. Duś 2-3 minuty. Na koniec dodaj masło, resztę przypraw i wymieszaj. Gdy masło się rozpuści, dodaj do sosu rybę. Duś 5 minut, od czasu do czasu mieszając. 3. Podawaj danie z ulubionymi dodatkami: ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i warzywami, posypane świeżymi ziołami.