Dorsz z jesiotrem

Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby z risotto
Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby z risotto123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby podawany z risotto

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 150 g wędzonego jesiotra z Jury
  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 100 g masła
  • 100 g twarożku np. "Mój ulubiony"
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki

Risotto:

  • 1 duży brokuł
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100g twarożku np. "Mój Ulubiony"
  • 50 g parmezanu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 200 g twarożku
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml whiskey
  • szczypta soli

Marynowane brukselki:

  • 10 brukselek
  • dwie łyżki soku z limonki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:
Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i wyrabiamy  kruszonkę. Polędwicę z dorsza myjemy, osuszamy i delikatnie solimy. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu, posypujemy kruszonką i pieczemy w temp 160 ̊ C 17 minut. Brokuł myjemy i szatkujemy bardzo drobno same różyczki (bez głąba).
Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy, podsmażamy ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Tak podsmażone brokuły zalewamy bulionem, dusimy 5 min i dodajemy sok z limonki, twarożek "Mój ulubiony" i parmezan. Całość doprawiamy do smaku solą i odrobiną miodu. Brukselki dzielimy na listki, solimy i odstawiamy na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodajemy miód, sok z limonki i cynamon. Zostawiamy w chłodnym miejscu na ok 30 min. Twarożek Mój ulubiony mieszamy z sokiem z pomarańczy i whiskey, doprawiamy solą. Dorsza serwujemy na risotto.
Czas przygotowania: 50 minut


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas