Dorsz z kuskusem
Zapiekanka dla całej rodziny.
Składniki:
- 80 dag dorsza
- 40 dag kaszy kuskus
- 500 ml bulionu warzywnego
- 2 marchewki
- cytryna
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Dorsza opłucz, posól, skrop sokiem z połowy cytryny i oliwą. Piecz 15 minut w 180˚C.
2. Kuskus zalej gorącym bulionem, odstaw. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na maśle, dodaj do kaszy. Marchewkę umyj, obierz, zetrzyj na tarce, wymieszaj z kaszą.
3. Rybę podziel na cząstki. Układaj w naczyniu żaroodpornym na przemian z kaszą z warzywami i posiekaną drobno natką. Na wierzchu ułóż plastry cytryny, zapiekaj 30 minut w temp. 180˚C.