Włoska polenta w wersji słodko-kwaśnej

Nie pizza, nie makaron, a polenta - oto, co jeszcze może kojarzyć się z kuchnią włoską. Danie to przygotowuje się z mąki lub kaszki kukurydzianej. Można podać je nie tylko w formie wytrawnej, np. jako dodatek do mięsa, ale i na słodko, np. z lime curd.

Włoska polenta
Włoska polenta123RF/PICSEL

Jednym z pomysłów na ten włoski specjał z kaszki kukurydzianej, a wiec polenty, dzieli się w swojej książce "Jak jeść słodycze i nie tyć. 100 przepisów na zdrowe słodkości" Jessica Meinhard, która znana jest też z instagramowego profilu @shining_star_9. I tak jej propozycją jest grillowana polenta z lime curd, czyli słodko-kwaśnym kremem cytrynowym.

Do przygotowania polenty na słodko potrzebne będą takie składniki, jak: szklanka kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej lub kasztanowej; 4 szklanki wody; 1,5 łyżki ksylitolu lub erytrolu lub cukru kokosowego oraz łyżka masła klarowanego lub zwykłego masła.

Do przygotowania lime curd potrzebne będą następujące składniki: sok i skórka otarta z 4 limonek lub cytryn; 4 żółtka; 4 łyżki ksylitolu lub erytrolu lub cukru kokosowego oraz 2 łyżki masła klarowanego lub zwykłego.

Aby przygotować deser, najpierw rozprowadzamy kaszkę w garnku ze szklanką wody. Następnie dolewamy resztę wody i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ksylitol i masło. Wszystko mieszamy trzepaczką i gotujemy przez około 25 minut, aż masa zgęstnieje, po czym przelewamy ją do silikonowej keksówki.

- Studzimy przez noc, po czym kroimy na kawałki w kształcie trójkątów lub prostokątów i grillujemy na patelni lub grillu elektrycznym - instruuje autorka.

Następnie limonki układamy w naczyniu, zalewamy je wrzątkiem i parzymy, po czym wylewamy wodę i ścieramy skórkę. Potem wyciskamy sok z limonek, a żółtka i ksylitol umieszczamy w garnku i ucieramy łyżką. Dodajemy masło, sok i skórkę z limonek. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje.

- Trwa to około 10 minut. Lime curd podajemy z polentą - kwituje Meinhard.

Przepis na polentę z morelamiInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas