Reklama

Reklama

Drobiowa tarta na serowym spodzie

Nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Skradnie serca domowników i gości!

Czas przyrządzenia: 80 min + chłodzenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki - ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • ½ kostki (10 dag) zimnego masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 6 łyżek drobno startego sera typu parmezan
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek zimnej wody

Składniki - farsz:

  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 czerwona papryka
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 szkl. małych różyczek brokuła
  • ½ szkl. oliwek
  • po 3 łyżki posiekanych: natki pietruszki i koperku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • po 3 łyżki ricotty i jogurtu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 minut. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim okrągłą formę o śr. 24 cm.

2. Spód i boki ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Brokuły ugotuj (5 minut) w osolonej wodzie, osącz.

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Gdy lekko się zarumieni, przypraw je oregano oraz solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wymieszaj z papryką, przestudź. Kukurydzę i oliwki osącz z zlewy.

Reklama

4. Jajka połącz z serem, jogurtem i ½ siekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż brokuły, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej sos. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Posyp resztą zieleniny.

Błyskawiczne dipy: 2 nowe smaki!


Tarta jeszcze bardziej zachwyci domowników i gości, gdy już na talerzu posmarują ją pysznym zimnym dipem. Możesz zrobić jeden lub dwa do wyboru, zajmie to dosłownie 5 minut!      

Serowo-musztardowy:

2 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami gęstego jogurtu i łyżeczką soku  z cytryny. Dodaj 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur) i łyżeczkę musztardy sarepskiej. Przypraw 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą i szczyptą cukru.

Kaparowy z sosem Worcester:

Wymieszaj po 2 łyżki: majonezu, jogurtu, posiekanych kaparów i posiekanego szczypiorku. Przypraw 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem oraz sosem Worcester.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy