Drobiowa tarta na serowym spodzie
Nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje. Skradnie serca domowników i gości!
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone masło, sól, jogurt i ser. Wlej wodę, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią, schładzaj 30 minut. Rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim okrągłą formę o śr. 24 cm.
2. Spód i boki ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st. Paprykę oczyść, pokrój w paski. Podsmaż na łyżeczce oleju. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Brokuły ugotuj (5 minut) w osolonej wodzie, osącz.
3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Dołóż mięso. Smaż 8 minut. Gdy lekko się zarumieni, przypraw je oregano oraz solą i pieprzem. Zdejmij z palnika, wymieszaj z papryką, przestudź. Kukurydzę i oliwki osącz z zlewy.
4. Jajka połącz z serem, jogurtem i ½ siekanych ziół. Przypraw solą i pieprzem. Do mięsa dołóż brokuły, kukurydzę, oliwki, pomidorki. Wlej sos. Wymieszaj i wyłóż na podpieczony spód. Piecz ok. 40 minut w 180 st. Posyp resztą zieleniny.
Błyskawiczne dipy: 2 nowe smaki!
Tarta jeszcze bardziej zachwyci domowników i gości, gdy już na talerzu posmarują ją pysznym zimnym dipem. Możesz zrobić jeden lub dwa do wyboru, zajmie to dosłownie 5 minut!
Serowo-musztardowy:
2 łyżki majonezu wymieszaj z 2 łyżkami gęstego jogurtu i łyżeczką soku z cytryny. Dodaj 3 łyżki pokruszonego sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola, lazur) i łyżeczkę musztardy sarepskiej. Przypraw 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą i szczyptą cukru.
Kaparowy z sosem Worcester:
Wymieszaj po 2 łyżki: majonezu, jogurtu, posiekanych kaparów i posiekanego szczypiorku. Przypraw 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, solą, pieprzem oraz sosem Worcester.