Drobiowa zupa z porów
Lekka i bardzo sycąca.
Składniki:
- 100 g mięsa z kurczaka
- 1,5 l bulionu drobiowego
- puszka (400 g) ciecierzycy
- 3 duże pory (bez zielonych liści)
- marchewka
- cytryna
- ząbek czosnku
- 40 g masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- szklanka liści młodego szpinaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pory umyj, odetnij twarde zielone liście, zostaw tylko białe części i pokrój je w krążki. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Rozgrzej masło w rondlu, podsmaż czosnek. Dodaj pory, duś je do miękkości, często mieszając (nie powinny się zrumienić).
3. Umyj i obierz cienko cytrynę. Pokrój skórkę w cieniutkie, długie paseczki. Natkę umyj, osusz i posiekaj. Wrzuć do porów skórkę, marchewkę i natkę. Duś przez minutę.
4. Pokrój mięso. Zalej warzywa bulionem, dodaj mięso i ciecierzycę z puszki. Gotuj na niewielkim ogniu 20 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
5. Umyj i osusz liście szpinaku. Dodaj je do zupy tuż przed podaniem. Można też dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Podawaj z chrupiącą bagietką pełnoziarnistą.