Reklama

Reklama

Drobiowe curry z marchewką i kalarepką

Prosty przepis na mięsną potrawę

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag filetu z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 młode marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 duża papryka
  • 1 pęczek dymek
  • 20 dag groszku cukrowego
  • kawałek (ok. 2 cm) imbiru
  • 2 szkl. bulionu drobiowego
  • 2/3 szkl. śmietany 18 proc.
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • curry w proszku
  • cukier
  • kolendra

Sposób przygotowania

1. Filet z indyka opłucz, osusz, pokrój w kostkę. Posyp solą, pieprzem oraz curry. Odłóż na bok. Imbir obierz, drobniutko zetrzyj. Warzywa, w zależności od rodzaju, obierz, oczyść, umyj. Marchewki oraz kalarepkę pokrój w słupki, groszek cukrowy - na kawałki, a paprykę - w kostkę. Czosnek oraz dymki posiekaj. 

2. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć przyprawione mięso. Szybko je obsmaż ze wszystkich stron. Dodaj imbir, czosnek oraz dymki. Smaż przez minutę. Dołóż pozostałe warzywa. Całość chwilę podsmaż. Potem podlej bulionem. Przypraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz szczyptą cukru. Duś na małym płomieniu ok. 15 minut. 

3. Pod koniec wlej śmietanę. Curry ponownie przypraw do smaku. Kolendrę umyj, oderwij listki. Posyp nimi gotowe danie. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje