Drobiowe kąski - nuggetsy
Delikatne, soczyste mięso i chrupiąca panierka - nie ma mowy, aby ten smakowity zestaw nie podbił serc domowników. Dodatkową zaletą domowych nuggetsów z kurczaka jest fakt, że bardzo łatwo jest je przygotować.
1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, posypujemy solą i pieprzem.
2. Płatki kruszymy w opakowaniu lub przekładamy do wysokiego naczynia i bardzo lekko blendujemy (powinny być rozdrobnione, ale nie sproszkowane).
3. Jajko, mleko, mąkę i przyprawy łączymy w osobnej miseczce, aż powstanie jednolita masa.
4. Kawałki kurczaka zanurzamy w powstałej masie pilnując, by pokryły się nią równomiernie. Następnie panierujemy je w płatkach kukurydzianych i na koniec skrapiamy lekko oliwą.
5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na niej nuggetsy, zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.