Drobiowe placki z ziołami

Delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z młodymi warzywami smakuje wyśmienicie.

Placki z ziołami
Placki z ziołami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Pierś kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę i włóż do miski. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, odstaw na 15 minut, a potem odciśnij i dodaj do mięsa. Dorzuć opłukane, osuszone i grubo posiekane liście szpinaku oraz natki. 

2. Do składników wbij jajko. Dodaj majonez i mąkę, starannie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką nabieraj porcje masy, formuj nieduże placki. Smaż po 5-7 minut z każdej strony (jeśli pierwszy placek będzie za rzadki, dosyp do masy mąkę).

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas