Drobiowe placki z ziołami
Delikatne mięso z piersi kurczaka w połączeniu z młodymi warzywami smakuje wyśmienicie.
Sposób przygotowania
1. Pierś kurczaka opłucz, osusz, pokrój w kostkę i włóż do miski. Cukinię wyszoruj, pozostaw ze skórką. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, odstaw na 15 minut, a potem odciśnij i dodaj do mięsa. Dorzuć opłukane, osuszone i grubo posiekane liście szpinaku oraz natki.
2. Do składników wbij jajko. Dodaj majonez i mąkę, starannie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta. Na koniec dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Łyżką nabieraj porcje masy, formuj nieduże placki. Smaż po 5-7 minut z każdej strony (jeśli pierwszy placek będzie za rzadki, dosyp do masy mąkę).