Drobiowe udka w wonnych ziołach
Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

Tymiankowe udka zapiekane w warzywach
Składniki
- podstawowe:
- 4 udka kurczaka
- 3 papryki
- 8 średnich ziemniaków
- 3 szalotki
- 8 ząbków czosnku
- przyprawy i dodatki:
- sok z 1 cytryny
- 4 gałązki tymianku
- po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 szkl. białego wina
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je, wymieszaj oliwą, sokiem cytrynowym i winem. Polej tym udka. Miseczkę przykryj folią. Włóż do lodówki. Mięso marynuj 2 godziny.
2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki. Gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz i pokrój na kawałki.
3. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek i pokrojone warzywa. Polej pozostałą marynatą. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 1 godzinę w 190 st. Udekoruj odłożonymi ziołami.
Podudzia pachnące oregano i kolendrą

Składniki
- podstawowe:
- 8 podudzi kurczaka
- 1/2 szkl. keczupu
- 4 łyżki powideł
- 1 chili
- przyprawy i dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- suszone oregano i kolendra
- 3 łyżki oliwy
- sól, sezam do posypania
Sposób przygotowania:
1. Podudzia natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet i czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
2. Chili rozetnij, usuń pestki, potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem. Piecz ok. 40 minut w 200 st. Przed podaniem udekoruj, np. kolendrą.
Dobre rady kucharza
Chili zawiera bardzo drażniący olej, który długo pozostaje na palcach. Po krojeniu papryki nie dotykaj twarzy (zwłaszcza okolic oczu i ust), tylko natychmiast umyj ręce.
Bazyliowe udka w pomidorach

Składniki
- podstawowe:
- 4 udka kurczaka
- 1 puszka pomidorów
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 3 średnie cebule
- 2/3 szkl. białego wina
- przyprawy i dodatki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki szałwii i rozmarynu
- 1 łyżka masła
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- olej
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
1. Udka posyp solą i pieprzem. Czosnek i cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z 2 łyżkami oleju. Włóż udka. Obsmaż je. Do mięsa dodaj cebule i czosnek. Smaż razem chwilę. Wino wymieszaj z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podlej tym mięso. Duś ok. 30 minut.
2. Świeże zioła posiekaj. Pomidory z ziołami i oliwkami dodaj do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj bazylią.
Dobre rady kucharza
Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny, uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.