Drobiowe udka w wonnych ziołach

Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.

Tymiankowe udka zapiekane w warzywach
Tymiankowe udka zapiekane w warzywach123RF/PICSEL

Tymiankowe udka zapiekane w warzywach

Sposób przygotowania:

1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je, wymieszaj oliwą, sokiem  cytrynowym i winem. Polej tym udka. Miseczkę przykryj folią. Włóż do lodówki. Mięso marynuj 2 godziny.

2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki. Gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki  z pestkami, strąki opłucz  i pokrój na kawałki.

3. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek  i pokrojone warzywa. Polej pozostałą marynatą. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz  1 godzinę w 190 st. Udekoruj odłożonymi ziołami.

Podudzia pachnące oregano i kolendrą

Podudzia pachnące oregano i kolendrą
Podudzia pachnące oregano i kolendrą123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Podudzia natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet i czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.

2. Chili rozetnij, usuń pestki, potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem. Piecz ok. 40 minut w 200 st. Przed podaniem udekoruj, np. kolendrą.

Dobre rady kucharza

Chili zawiera bardzo drażniący olej, który długo pozostaje na palcach. Po krojeniu papryki nie dotykaj twarzy (zwłaszcza okolic oczu i ust), tylko natychmiast umyj ręce.

Bazyliowe udka w pomidorach

Bazyliowe udka w pomidorach
Bazyliowe udka w pomidorach123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Udka posyp solą i pieprzem. Czosnek i cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z 2 łyżkami oleju. Włóż udka. Obsmaż je. Do mięsa dodaj cebule i czosnek. Smaż razem chwilę. Wino wymieszaj z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podlej tym mięso. Duś ok. 30 minut.

2. Świeże zioła posiekaj. Pomidory z ziołami i oliwkami dodaj do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj bazylią.

Dobre rady kucharza

Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny, uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty  i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas