Drobiowe udka w wonnych ziołach

Tymiankowe udka zapiekane w warzywach
Tymiankowe udka zapiekane w warzywach123RF/PICSEL

Tymiankowe udka zapiekane w warzywach

Składniki

- podstawowe:

  • 4 udka kurczaka
  • 3 papryki
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 szalotki
  • 8 ząbków czosnku

- przyprawy i dodatki:

  • sok z 1 cytryny
  • 4 gałązki tymianku
  • po 2 gałązki estragonu i rozmarynu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 szkl. białego wina
  • sól, pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania:

Podudzia pachnące oregano i kolendrą

Podudzia pachnące oregano i kolendrą
Podudzia pachnące oregano i kolendrą123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 4 łyżki powideł
  • 1 chili

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • suszone oregano i kolendra
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, sezam do posypania
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Bazyliowe udka w pomidorach

Bazyliowe udka w pomidorach
Bazyliowe udka w pomidorach123RF/PICSEL

Składniki

- podstawowe:

  • 4 udka kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • garść czarnych oliwek bez pestek
  • 3 średnie cebule
  • 2/3 szkl. białego wina

- przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki szałwii i rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • olej
  • świeża bazylia
4 porcji

Sposób przygotowania:

Dobre rady kucharza

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?