Drobiowe udka w wonnych ziołach
Kawałki kurczaka to kulinarny pewniak, ale... mogą być jeszcze pyszniejsze! Wypróbuj, jak smakują mocno przyprawione aromatycznymi dodatkami.
1. Mięso opłucz, wytrzyj. Włóż do miseczki. Zioła opłucz, osusz, odłóż trochę do dekoracji. Od reszty gałązek oderwij listki, posiekaj je, wymieszaj oliwą, sokiem cytrynowym i winem. Polej tym udka. Miseczkę przykryj folią. Włóż do lodówki. Mięso marynuj 2 godziny.
2. Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki. Gotuj je 10 minut w lekko posolonej wodzie, odcedź. Szalotki obierz, potnij na cząstki. Papryki rozetnij wzdłuż, usuń środki z pestkami, strąki opłucz i pokrój na kawałki.
3. Mięso ułóż w formie. Dodaj nieobrany czosnek i pokrojone warzywa. Polej pozostałą marynatą. Posyp solą oraz pieprzem. Piecz 1 godzinę w 190 st. Udekoruj odłożonymi ziołami.
1. Podudzia natrzyj solą. Keczup wymieszaj z powidłami. Dodaj ocet i czosnek przeciśnięty przez praskę. Domieszaj po 1 łyżeczce kolendry i oregano. Mięso posmaruj marynatą. Przykryj folią i włóż do lodówki na 2 godziny.
2. Chili rozetnij, usuń pestki, potnij w plasterki. Zamarynowane podudzia ułóż w formie. Obłóż plasterkami chili. Skrop oliwą i posyp sezamem. Piecz ok. 40 minut w 200 st. Przed podaniem udekoruj, np. kolendrą.
Chili zawiera bardzo drażniący olej, który długo pozostaje na palcach. Po krojeniu papryki nie dotykaj twarzy (zwłaszcza okolic oczu i ust), tylko natychmiast umyj ręce.
1. Udka posyp solą i pieprzem. Czosnek i cebule obierz, pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej masło z 2 łyżkami oleju. Włóż udka. Obsmaż je. Do mięsa dodaj cebule i czosnek. Smaż razem chwilę. Wino wymieszaj z 1 łyżeczką suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Podlej tym mięso. Duś ok. 30 minut.
2. Świeże zioła posiekaj. Pomidory z ziołami i oliwkami dodaj do mięsa 10 minut przed końcem duszenia. Gotowe danie udekoruj bazylią.
Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny, uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.