Drożdżowa strucla z masą jabłkową
Oto przepis na struclę z jabłkami. Takie ciasto smakuje wyśmienicie!
Składniki:
- 100 ml mleka
- 40 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 200 g mąki półgrubej
- 90 g masła
- 2 jajka
Nadzienie:
- 6 jabłek
- sok z cytryny
- 120 g powideł jabłkowych
- 30 g tartego piernika
Na kruszonkę:
- 120 g cukru
- 80 g tartego piernika
- 50 g masła
Przygotowanie:
1. W letnim mleku wymieszać łyżkę cukru z rozkruszonymi drożdżami i poczekać, aż powstanie zaczyn. Wymieszać go z resztą cukru, mąką, roztopionym masłem i 1 jajkiem. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć je ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w cienkie plastry, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać z powidłami jabłkowymi i tartym piernikiem. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątny placek i na każdej rozłożyć po połowie nadzienia jabłkowego. Ciasto przełożyć przez nadzienie, zostawiając na środku ok. 3-centymetrową szparę, przez którą będzie wydobywać się para (chodzi o to, by strucla w piecu nie popękała). Końce ciasta zlepić. Z cukru, piernika i masła przygotować kruszonkę. Obie strucle posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać piernikową kruszonką. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia, a potem piec ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.