Drożdżowa tarta z kurczakiem
Sycące i smaczne danie
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, pokrój w plasterki. Do mąki dodaj 1/2 łyżeczki soli, cukier i drożdże. Dołóż 2 łyżki masła, wlej 100 ml letniej wody. Wyrób gładkie ciasto, przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 min.
2. Pieczarki oczyść i pokrój je w plasterki. Papryki oczyść, potnij w paski. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę, dodaj mięso. Mieszając, smaż 5 min, wsyp rozmaryn.
3. Mięso przypraw solą, pieprzem i papryką, przełóż do miski. Na patelni rozpuść resztę masła. Podsmaż na nim pieczarki, przypraw, dodaj do mięsa. Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wyłóż nim dużą natłuszczoną tortownicę.
4. Ser drobno zetrzyj. Jajka ubij. Wymieszaj że śmietaną i serem. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim cukinię i paprykę, przypraw. Na ciasto wyłóż mięso, polej sosem. Rozłóż warzywa. Tartę piecz ok. 30 min w temp. 200 st.