Reklama

Reklama

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Aromatyczne i słodkie. W sam raz do kawy!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 70 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 220 ml letniego mleka
  • 1 jajko

Składniki - nadzienie

  • 25 g roztopionego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 70 g rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości. 

Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami i skórką pomarańczową. 

Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na formie do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Bułeczki piec około 25 minut w temperaturze 200 st. C.W małym naczyniu podgrzać 40 g cukru i 4 łyżki wody, gotować ok. 2 minuty, do uzyskania syropu. Glazurą posmarować wierzch bułeczek. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje