Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
Aromatyczne i słodkie. W sam raz do kawy!
Zrobić rozczyn z drożdży. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
Ciasto wyjąć, zagnieść, rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem, następnie rodzynkami i skórką pomarańczową.
Zwinąć. Zwinięty rulonik pokroić na 12 części i układać stroną rozciętą na formie do pieczenia. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut. Bułeczki piec około 25 minut w temperaturze 200 st. C.W małym naczyniu podgrzać 40 g cukru i 4 łyżki wody, gotować ok. 2 minuty, do uzyskania syropu. Glazurą posmarować wierzch bułeczek.