Drożdżowe inaczej
Polecamy przepis na ciasto dla 8 osób.
Składniki
- cukier waniliowy
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka oliwy
- 1/2 kg brzoskwiń
- 1 szklanka cukru
- 5 szklanek mąki
- 10 dag drożdży
- 4 jajka
Przygotowanie
Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski. Dodać cały cukier, oliwę, jajka, cukier waniliowy, mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać!
Miskę odstawić na cztery godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć na nią ciasto.
Brzoskwinie umyć, nie obierać. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Przed poddaniem i pokrojeniem ciasto dobrze wystudzić.