Drożdżowe inaczej

Polecamy przepis na ciasto dla 8 osób.

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami
Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami123RF/PICSEL

Składniki

  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka oliwy
  • 1/2 kg brzoskwiń
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek mąki
  • 10 dag drożdży
  • 4 jajka

Przygotowanie

Drożdże rozkruszyć, wrzucić do miski. Dodać cały cukier, oliwę, jajka, cukier waniliowy, mleko i mąkę. Składników nie należy mieszać! 

Miskę odstawić na cztery godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Blachę posmarować tłuszczem, następnie wyłożyć na nią ciasto. 

Brzoskwinie umyć, nie obierać. Owoce pokroić w plastry, ułożyć na cieście. Można posypać je cynamonem i cukrem. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Przed poddaniem i pokrojeniem ciasto dobrze wystudzić.

Przepis na najlepsze gofryInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas