Drożdżowe jagodzianki

Aktualizacja

Drożdżowe jagodzianki są idealne na leniwe śniadanie lub podwieczorek z bliskimi. Słodkie i pełne nadzienia bułeczki, sprawdzą się przy każdej okazji. Pyszne drożdżowe jagodzianki na słodki podwieczorek mogą stać się klasyką na twoim stole.

Drożdżowe jagodzianki z nadzieniem
Drożdżowe jagodzianki z nadzieniem123RF/PICSEL

Drożdżowe jagodzianki - przygotowanie

Podgrzej mleko. Ciepłe rozlej do dwóch pojemników. Do jednego dodaj drożdże i łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na kwadrans do wyrośnięcia. Resztę mleka połącz z roztopionym masłem.

Mąkę połącz z solą, żółtkami i cukrem. Dodaj mleko z masłem i zaczyn z drożdży. Ciasto wyrabiaj do gładkości, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż zwiększy swoją objętość. 

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć i podziel na 15 części. Rozwałkuj każdą na mały placuszek, dodaj jagody z cukrem i zawiń w bułeczkę.

Gotowe wyłóż na blasze i odstaw na pół godziny. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 150 stopni. Po kwadransie podkręć piekarnik o 20 stopni i piecz dodatkowe piętnaście minut.

Po wystudzeniu polej lukrem.

Sprawdź też przepisy na pyszne ciasteczka:

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Gołąbki z kaszankąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas