Drożdżowe kokilki
Smaczna przekąska, w sam raz na spotkanie w gronie znajomych

Składniki
- ciasto
- 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej typ 450, 500 lub 600
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka drobnego cukru
- 3/4 szkl. ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy qszczypta soli
- obłożenie
- 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
- 10 suszonych pomidorów z zalewy
- 10 pomidorków koktajlowych
- po 2 gałązki świeżego tymianku i bazylii;
- sos
- 20 dag sera ricotta
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki
- 2-3 cebulki dymki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą na gładką masę. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, dolej oliwę i zaczyn drożdżowy. 2. Zagnieć ciasto, przykryj je, odstaw na godzinę. Boczek potnij w paski, zrumień na suchej patelni. Zrób sos: cebulkę obierz, pokrój. Zmiksuj z ricottą i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.3. Suszone pomidory grubo posiekaj, wymieszaj z listkami tymianku z 1 gałązki. Małe pomidorki pokrój w grubsze plasterki. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie zagnieć. 4. Z ciasta uformuj krążki. Przykryj je ricottą, suszonymi pomidorami, boczkiem i plasterkami pomidorków. Piecz w 210°C przez 13-15 minut. Udekoruj bazylią oraz gałązkami tymianku