Drożdżowe kokilki
Smaczna przekąska, w sam raz na spotkanie w gronie znajomych
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrem, 2 łyżkami mąki i wodą na gładką masę. Wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól, dolej oliwę i zaczyn drożdżowy.
2. Zagnieć ciasto, przykryj je, odstaw na godzinę. Boczek potnij w paski, zrumień na suchej patelni. Zrób sos: cebulkę obierz, pokrój. Zmiksuj z ricottą i śmietanką. Dopraw solą i pieprzem.
3. Suszone pomidory grubo posiekaj, wymieszaj z listkami tymianku z 1 gałązki. Małe pomidorki pokrój w grubsze plasterki. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i ponownie zagnieć.
4. Z ciasta uformuj krążki. Przykryj je ricottą, suszonymi pomidorami, boczkiem i plasterkami pomidorków. Piecz w 210°C przez 13-15 minut. Udekoruj bazylią oraz gałązkami tymianku