Drożdżowe rogaliki z jagodami

Są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie.

Rogaliki
Rogaliki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 200 ml gęstej śmietany 30-proc.
  • op. cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • 13 dag cukru
  • 3 dag drożdży
  • 30 dag jagód

Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z margaryną, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj. Dodaj do mąki, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, pokrój w paski, a następnie na trójkąty.

2. Jagody opłucz. Łyżeczkę owoców ułóż na każdym trójkącie ciasta, posypując pół łyżeczki cukru. Zwiń w kierunku najdłuższego rogu, brzegi zawiń, by tworzyły półksiężyce. Rogale ułóż na blaszce w dość dużych odległościach.

Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz 15-18 minut. Przestudź, obficie posyp cukrem pudrem.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas