Drożdżowe rogaliki z jagodami
Są tak pyszne, że znikają ze stołu w ekspresowym tempie.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 200 ml gęstej śmietany 30-proc.
- op. cukru waniliowego
- kostka margaryny
- 13 dag cukru
- 3 dag drożdży
- 30 dag jagód
Przygotowanie:
1. Mąkę posiekaj z margaryną, 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Drożdże rozkrusz w śmietanie, wymieszaj. Dodaj do mąki, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj, pokrój w paski, a następnie na trójkąty.
2. Jagody opłucz. Łyżeczkę owoców ułóż na każdym trójkącie ciasta, posypując pół łyżeczki cukru. Zwiń w kierunku najdłuższego rogu, brzegi zawiń, by tworzyły półksiężyce. Rogale ułóż na blaszce w dość dużych odległościach.
Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, piecz 15-18 minut. Przestudź, obficie posyp cukrem pudrem.