Drożdżowe szarpańce z rodzynkami
Dużo łatwiejsze i mniej pracochłonne od tradycyjnych pączków, ale równie znakomite. Najlepsze są tego samego dnia tuż, po usmażeniu.
Sposób przygotowania
1. Drożdże wkrusz do miseczki, zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj łyżkę cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj zaczyn, by nie było żadnych grudek. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Rodzynki przebierz, a suszone śliwki pokrój w drobną kostkę.
2. Pozostałą mąkę przesiej do dużej miski.Dodaj szczyptę soli oraz resztę cukru.Wbij jajko. Dołóż zaczyn i wlej sok pomarańczowy oraz stopione masło. Wymieszaj ciasto łyżką. Pod koniec wrzuć śliwki i rodzynki. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
3. W szerokim garnku rozgrzej olej. Łyżkę zanurz w gorącym tłuszczu, nabieraj nią porcje ciasta i wkładaj do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor, od czasu do czasu obracając. Ciastka wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik,aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka posyp cukrem pudrem.