Drożdżowe z kruszonką
Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!
![Ciasto z porzeczkami](https://i.iplsc.com/00092TM77LIQ6MPO-C322-F4.webp)
Porzeczkowiec z anyżową nutką
Sposób przygotowania
1. Stop 1/4 kostki masła. Mleko podgrzej. Do kubeczka przelej 1/4 szkl. mleka, rozpuścić w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Do miski przesiej 3 szkl. mąki. Dodaj sól oraz 5 łyżek cukru, zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej mleko z drożdżami. Do mleka dosyp trochę mąki z brzegów dołeczka. Wymieszaj zaczyn. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2. Potem do miseczki wbij jajka. Wlej resztę mleka. Zagnieć ciasto, dolewając stopione masło. Dobrze wyrób, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego porzeczki i ponownie zagnieć. Foremkę (dł. 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut, by ponownie podrosło. Z reszty mąki, cukru, masła i 1/3 łyżeczki anyżu przygotuj kruszonkę. Wyłóż ją na ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 45 minut. Ew. udekoruj.
![Ciasto z porzeczkami](https://i.iplsc.com/00092TMAK50L099I-C322-F4.webp)
Placek migdałowy
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę. Dodaj migdały, zaczyn, żółtka i cukier. Wlej masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. Herbatniki pokrusz.
2. Owoce wymieszaj z okruszkami oraz cukrem waniliowym. Blachę (32 x 32 cm) wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek. Ułóż go na spodzie blachy. Posyp owocami. Składniki kruszonki zagnieć, zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na owoce. Placek piecz 45 minut w 180ºC.
![Ciasto z jagodami](https://i.iplsc.com/00092TMBSKFG1QPC-C322-F4.webp)
Krajanka jagodowa
Sposób przygotowania
1. Z cukru waniliowego, 2 łyżek cukru, 1/3 kostki masła i 1 szkl. mąki zagnieć kruszonkę. Schłodź ją. Pozostałe masło stop. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Do miseczki wsyp mąkę, 1/3 szkl. cukru. Wbij 1 jajko. Wlej mleko z drożdżami oraz masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 45 minut.
2. Kiedy wyrośnie, wylep nim spód blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Śmietanę połącz z proszkiem budyniowym, resztą cukru i jajek. Placek polej masą śmietanową. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz 35 minut w 200ºC.