Drożdżowe z kruszonką
Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!
Porzeczkowiec z anyżową nutką
Sposób przygotowania
1. Stop 1/4 kostki masła. Mleko podgrzej. Do kubeczka przelej 1/4 szkl. mleka, rozpuścić w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Do miski przesiej 3 szkl. mąki. Dodaj sól oraz 5 łyżek cukru, zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej mleko z drożdżami. Do mleka dosyp trochę mąki z brzegów dołeczka. Wymieszaj zaczyn. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
2. Potem do miseczki wbij jajka. Wlej resztę mleka. Zagnieć ciasto, dolewając stopione masło. Dobrze wyrób, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego porzeczki i ponownie zagnieć. Foremkę (dł. 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut, by ponownie podrosło. Z reszty mąki, cukru, masła i 1/3 łyżeczki anyżu przygotuj kruszonkę. Wyłóż ją na ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 45 minut. Ew. udekoruj.
Placek migdałowy
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę. Dodaj migdały, zaczyn, żółtka i cukier. Wlej masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. Herbatniki pokrusz.
2. Owoce wymieszaj z okruszkami oraz cukrem waniliowym. Blachę (32 x 32 cm) wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek. Ułóż go na spodzie blachy. Posyp owocami. Składniki kruszonki zagnieć, zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na owoce. Placek piecz 45 minut w 180ºC.
Krajanka jagodowa
Sposób przygotowania
1. Z cukru waniliowego, 2 łyżek cukru, 1/3 kostki masła i 1 szkl. mąki zagnieć kruszonkę. Schłodź ją. Pozostałe masło stop. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Do miseczki wsyp mąkę, 1/3 szkl. cukru. Wbij 1 jajko. Wlej mleko z drożdżami oraz masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 45 minut.
2. Kiedy wyrośnie, wylep nim spód blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Śmietanę połącz z proszkiem budyniowym, resztą cukru i jajek. Placek polej masą śmietanową. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz 35 minut w 200ºC.