Drożdżowe z kruszonką

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Porzeczkowiec z anyżową nutką

Składniki

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 szkl. oczyszczonych czerwonych porzeczek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
  • mielony anyż l tłuszcz i mąka do foremki

Sposób przygotowania

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami123RF/PICSEL

Placek migdałowy

Składniki

  • 3 szkl. mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szkl. mielonych migdałów
  • 1 szkl. mleka
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła l 4 żółtka
  • l 50 dag owoców: porzeczek, malin, agrestu
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 herbatników

- kruszonka

  • po 1/2 szkl. cukru, mielonych migdałów i mąki
  • 1/2 kostki masła

Sposób przygotowania

Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami123RF/PICSEL

Krajanka jagodowa

Składniki

  • 2/3 kostki masła
  • 4 szkl. mąki
  • 1 szkl. + 2 łyżki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mleka
  • 1 op. suchych drożdży
  • 3 szkl. jagód
  • 2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Sposób przygotowania

Jak zrobić lody jagodowe?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?