Drożdżowe z kruszonką
Leciutkie jak piórko ciasto w duecie z posypką to deser wymarzony na letnie dni. Gdy jeszcze dodasz soczyste jagody albo kwaskowe porzeczki, pokusie nie oprze się żaden łasuch!

Porzeczkowiec z anyżową nutką
Składniki
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. mleka
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. cukru
- 4 szkl. mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 szkl. oczyszczonych czerwonych porzeczek
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. płatków migdałowych
- mielony anyż l tłuszcz i mąka do foremki
Sposób przygotowania
1. Stop 1/4 kostki masła. Mleko podgrzej. Do kubeczka przelej 1/4 szkl. mleka, rozpuścić w nim 1 łyżkę cukru oraz drożdże. Do miski przesiej 3 szkl. mąki. Dodaj sól oraz 5 łyżek cukru, zrób wgłębienie. Do dołeczka wlej mleko z drożdżami. Do mleka dosyp trochę mąki z brzegów dołeczka. Wymieszaj zaczyn. Odstaw go pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. 2. Potem do miseczki wbij jajka. Wlej resztę mleka. Zagnieć ciasto, dolewając stopione masło. Dobrze wyrób, przykryj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego porzeczki i ponownie zagnieć. Foremkę (dł. 30 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Nałóż ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 15 minut, by ponownie podrosło. Z reszty mąki, cukru, masła i 1/3 łyżeczki anyżu przygotuj kruszonkę. Wyłóż ją na ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piecz 45 minut. Ew. udekoruj.

Placek migdałowy
Składniki
- 3 szkl. mąki
- 5 dag drożdży
- 1/2 szkl. mielonych migdałów
- 1 szkl. mleka
- 2/3 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła l 4 żółtka
- l 50 dag owoców: porzeczek, malin, agrestu
- 1 cukier waniliowy
- 5 herbatników
- kruszonka
- po 1/2 szkl. cukru, mielonych migdałów i mąki
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
1. Masło stop. Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę. Dodaj migdały, zaczyn, żółtka i cukier. Wlej masło. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 1 godz. Herbatniki pokrusz. 2. Owoce wymieszaj z okruszkami oraz cukrem waniliowym. Blachę (32 x 32 cm) wyłóż pergaminem. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na gruby placek. Ułóż go na spodzie blachy. Posyp owocami. Składniki kruszonki zagnieć, zetrzyj na tarce o dużych otworach wprost na owoce. Placek piecz 45 minut w 180ºC.

Krajanka jagodowa
Składniki
- 2/3 kostki masła
- 4 szkl. mąki
- 1 szkl. + 2 łyżki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 6 jajek
- 1 szkl. mleka
- 1 op. suchych drożdży
- 3 szkl. jagód
- 2 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Sposób przygotowania
1. Z cukru waniliowego, 2 łyżek cukru, 1/3 kostki masła i 1 szkl. mąki zagnieć kruszonkę. Schłodź ją. Pozostałe masło stop. Mleko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Do miseczki wsyp mąkę, 1/3 szkl. cukru. Wbij 1 jajko. Wlej mleko z drożdżami oraz masło. Zagnieć ciasto. Odstaw je na 45 minut. 2. Kiedy wyrośnie, wylep nim spód blachy (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Śmietanę połącz z proszkiem budyniowym, resztą cukru i jajek. Placek polej masą śmietanową. Posyp jagodami i kruszonką. Piecz 35 minut w 200ºC.