Reklama

Reklama

Drożdżowe z morelami

Proste i przepyszne ciasto.

Składniki na 6 porcji

  • 30 g drobnego cukru
  • 230 ml mleka
  • 300 g mąki poznańskiej
  • 3 żółtka
  • sól
  • masło do wysmarowania formy
  • 15 g drożdży
  • 120 g masła
  • 600 g moreli świeżych lub z kompotu

Rozkruszone drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, wymiesić z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Reklama

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać żółtka, zaczyn, wreszcie rozpuszczone masło (letnie). Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem, zagnieść.

Formę do pieczenia wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do formy i delikatnie rozprowadzić szpatułką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Z cukru, mąki i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście w formie rozłożyć połówki moreli (te z kompotu lub z syropu dobrze odsączyć), posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35-40 minut.

Dowiedz się więcej na temat: Ciasto z morelami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje