Drożdżowe z morelami
Proste i przepyszne ciasto.

Składniki
na 6 porcji
- 30 g drobnego cukru
- 230 ml mleka
- 300 g mąki poznańskiej
- 3 żółtka
- sól
- masło do wysmarowania formy
- 15 g drożdży
- 120 g masła
- 600 g moreli świeżych lub z kompotu
Rozkruszone drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka, wymiesić z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Zaczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Stopniowo dodawać żółtka, zaczyn, wreszcie rozpuszczone masło (letnie). Ciasto rozrzedzić pozostałym mlekiem, zagnieść.
Formę do pieczenia wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Ciasto przełożyć do formy i delikatnie rozprowadzić szpatułką zmoczoną w zimnej wodzie. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Z cukru, mąki i masła zrobić kruszonkę. Na wyrośniętym cieście w formie rozłożyć połówki moreli (te z kompotu lub z syropu dobrze odsączyć), posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 35-40 minut.