Drożdżowe z owocami

Nie ma lata bez drożdżowego z owocami. Smak dzieciństwa dla wielu.

Jest pyszne!
Jest pyszne! 123RF/PICSEL

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i odrobiną mleka. Wsypać tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawić do wyrośnięcia. W garnku stopić 75 g masła, wymieszać je z pozostałym mlekiem. Resztę mąki wsypać do miseczki. Dodać 60 g cukru, szczyptę soli, 1 jajko, wyrośnięty zaczyn oraz mleko z masłem. Zagnieść gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Blachę (39x32 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką.

Gdy ciasto podwoi swą objętość, ponownie je zagnieść. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkować. Spód blachy wylepić plackiem. Odstawić jeszcze na 20-30 minut, by ciasto wyrosło. Owoce opłukać, osuszyć. Śmietanę wymieszać z 4 jajkami, 100 g cukru i proszkiem budyniowym.

Ciasto posypać borówkami. Polać sosem śmietanowym. Posypać migdałami i pozostałym cukrem. Na wierzchu ułożyć kawałeczki masła. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury. 

Szybki i tani placek drożdżowy ze śliwkamiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas