Drożdżowe zawijańce
Dla miłośników drożdżówek!

Wianuszki malinowe
Składniki
- 8 dag drożdży
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 1 szkl. cukru
- 1 kg mąki tortowej
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 1 kostka masła
- 2 szkl. konfitury malinowej
- 1 szkl. mielonych migdałów
- cukier puder
Sposób przygotowania
1. Masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn przykryj, odstaw na ok. 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy i żółtka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Każdy z nich posmaruj konfiturą i posyp migdałami. Placki zwiń. Rulony głęboko natnij, skręć i ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wianuszki. Zachowaj spory odstęp. Piecz 45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem.

Chałka z jabłkami
Składniki
- 5 dag drożdży
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 4 szkl. mąki pszen.
- 4 żółtka, skórka otarta
- 1 cytryny
- 2/3 kostki masła
- 2 jabłka
- 1 i 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 3 żółtka, resztę mleka i cukru. Dołóż zaczyn i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw do wyrośnięcia. 2. Jabłka obierz, oczyść, posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj na pasek 25 na 10 cm. Dwa paski posyp orzechami, a jeden - jabłkami. Paski zwiń. Natnij je wzdłuż i spleć, formując warkocz. Chałkę ułóż w formie (dł. ok. 32 cm) wyłożonej pergaminem. Posmaruj ostatnim żółtkiem. Piecz 50 minut w 180 st.