Reklama

Drożdżowe zawijańce

Dla miłośników drożdżówek!

Wianuszki malinowe

Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 8 dag drożdży
  • 2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 2 szkl. konfitury malinowej
  • 1 szkl. mielonych migdałów
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Masło stop, przestudź. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn przykryj, odstaw na ok. 20 minut. Pozostałą mąkę przesiej. Dodaj resztę mleka i cukru oraz cukier waniliowy i żółtka. Dołóż wyrośnięty zaczyn i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

2. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na 2 placki. Każdy z nich posmaruj konfiturą i posyp migdałami. Placki zwiń. Rulony głęboko natnij, skręć i ułóż na blasze przykrytej pergaminem, formując wianuszki. Zachowaj spory odstęp. Piecz 45 minut w temp. 175 st. Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Chałka z jabłkami

Składniki dla: 16 porcji

Składniki

  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 szkl. mąki pszen.
  • 4 żółtka, skórka otarta
  • 1 cytryny
  • 2/3 kostki masła
  • 2 jabłka
  • 1 i 1/2 szkl. posiekanych orzechów laskowych

Sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzyj z odrobiną mleka, cukru i mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, przestudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj skórkę z cytryny, 3 żółtka, resztę mleka i cukru. Dołóż zaczyn i wyrób. Pod koniec wyrabiania dodaj masło. Odstaw do wyrośnięcia. 

2. Jabłka obierz, oczyść, posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 3 porcje. Każdą rozwałkuj na pasek 25 na 10 cm. Dwa paski posyp orzechami, a jeden - jabłkami. Paski zwiń. Natnij je wzdłuż i spleć, formując warkocz. Chałkę ułóż w formie (dł. ok. 32 cm) wyłożonej pergaminem. Posmaruj ostatnim żółtkiem. Piecz 50 minut w 180 st. 


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy