Drożdżówka z budyniem

Najlepiej smakuje latem.

Ciasto z truskawkami
Ciasto z truskawkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go na ok. 15 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, masło, resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 

2. Truskawki umyj, oczyść, większe sztuki pokrój na połówki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy na grubszy placek. Wylep nim spód formy. Odstaw jeszcze na ok. 15 minut, by ciasto ponownie podrosło. 

3. Czekoladę połam na kawałeczki, wciśnj je w ciasto. Na wierzchu rozłóż truskawki i także lekko je wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 40 minut.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas