Reklama

Reklama

Drożdżówka z budyniem

Najlepiej smakuje latem.

Składniki

  • 2/3 szkl. cukru
  • 2/3 szkl. mleka
  • 3 szkl. mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 80 dag truskawek
  • 1 tabliczka białej czekolady (bez nadzienia)
  • trochę mąki do oprószenia stolnicy
  • tłuszcz do tortownicy

Sposób przygotowania

1. Mleko lekko podgrzej. Rozpuść w nim drożdże i 2 łyżki cukru. Domieszaj tyle mąki, by powstał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstaw go na ok. 15 minut. Masło stop, wystudź. Resztę mąki przesiej do miseczki. Dodaj zaczyn, masło, resztę cukru i jajka. Zagnieć ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. 

2. Truskawki umyj, oczyść, większe sztuki pokrój na połówki. Tortownicę (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem. Stolnicę oprósz mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy na grubszy placek. Wylep nim spód formy. Odstaw jeszcze na ok. 15 minut, by ciasto ponownie podrosło. 

3. Czekoladę połam na kawałeczki, wciśnj je w ciasto. Na wierzchu rozłóż truskawki i także lekko je wciśnij w ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Piecz 40 minut.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy