Drożdżówki ze śliwkami
W formie zgrabnych babeczek.
Składniki:
Zaczyn:
●35 g świeżych drożdży
●łyżka cukru
●1/2 szklanki mąki
●1/2 szklanki lekko ciepłego mleka;
Ciasto:
●jajko
●żółtko
●1/4 kostki masła
●1/2 szklanki mleka
●1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
●2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
●szczypta soli
●łyżeczka aromatu śmietankowego
●1 kg śliwek węgierek
Przygotowanie:
1. Przygotuj zaczyn: do miski włóż pokruszone drożdże i zasyp cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia (podwojenia objętości). Masło rozpuść w garnuszku i przestudź. Do zaczynu dodaj jajko i żółtko, cukier, aromat, sól, mąkę, mleko i masło.
2. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób razem (możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i przy użyciu miksera z końcówkami do wyrabiania ciasta). Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, jednolite i gładkie, nie może kleić się do dłoni.
3. Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godz. W tym czasie umyj, osusz i wydryluj śliwki. Przygotuj też pojedyncze foremki na babeczki (zwykłe lub większe z kominkiem) lub blachę muffinkową (natłuść, ew. wyłóż papilotkami).
4. Do każdej blaszki włóż około łyżki ciasta (do większych - po dwie); wcześniej porcje ciasta możesz lekko polać masłem - to je "zaimpregnuje". Na cieście poukładaj połówki śliwek. Zostaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Piecz w 180ºC ok. 30 minut.
W innej wersji:
Sposobów przygotowywania ciasta drożdżowego ze śliwkami jest mnóstwo. Bardzo pięknie wyglądają np. minidrożdżówki upieczone w kokilkach i podane w nich na stół.
Rogaliki, bułeczki lub chałki drożdżowe możesz nadziać zarówno świeżymi, wydrylowanymi połówkami śliwek, jak też zrobić je z powidłami lub musem.
Małe drożdżówki upiecz razem na blasze. Oblep ciastem śliwki w kształt kulek, ułóż je ciasno na papierze do pieczenia, tak by się stykały. Każdą kulkę posmaruj wodą lub roztrzepanym jajkiem. Rosnąc, skleją się - da to ciekawy efekt. Po upieczeniu łatwo je rozdzielisz.
A może z kruszonką?
Drożdżowe babeczki ze śliwkami będą ładnie wyglądały z kruszonką. Na ilość składników podaną w głównym przepisie, możesz ją zrobić z: 240 g mąki pszennej, 140 g masła i 140 g cukru (ew. dodaj odrobinę aromatu śmietankowego).
Jak zrobić
Stop masło. Mąkę połącz z cukrem, dodaj jeszcze ciepłe masło i wyrób. Kruszonką posyp babeczki przed wyrośnięciem lub przed wstawieniem ich do piekarnika.
Ważna temperatura!
Ciasto drożdżowe dobrze wyrasta w 20-30ºC. Jeśli zagrzeje się bardziej (np. rosnąc w piekarniku), trzeba je ponownie wyrobić, dodając świeże drożdże.