Drożdżowy makowiec

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g maku
  • 150 g miodu
  • 100 g cukru
  • 50 g migdałów
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • skórka z pomarańczy
  • 2 jajka
  • do zaparzenia maku:
  • po szklance wody i mleka;
  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 1/2 szklanki mleka (o temp. ok. 35°C)
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • dekoracja: np. lukier i ew. posiekane orzechy
10-14 porcji

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecINTERIA.TVInteria.tv
Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?