Drożdżowy makowiec

Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 10-14 porcji

Składniki

  • 300 g maku
  • 150 g miodu
  • 100 g cukru
  • 50 g migdałów
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • skórka z pomarańczy
  • 2 jajka
  • do zaparzenia maku:
  • po szklance wody i mleka;
  • CIASTO:
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • żółtko
  • 1/2 szklanki mleka (o temp. ok. 35°C)
  • 15 g drożdży
  • szczypta soli
  • dekoracja: np. lukier i ew. posiekane orzechy

Sposób przygotowania

1. Przygotuj masę: mak zalej mlekiem i wodą, zagotuj, ostudź, osącz, a następnie 3 razy zmiel. Dodaj posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód oraz połowę cukru. Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem.
2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie wyrób, oprósz mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Następnie wyrób, rozwałkuj na prostokąt (lub kilka) o grubości ok. pół centymetra.
3 Na cieście rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj, np. lukrem i posiekanymi orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje