Drożdżowy makowiec
Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

Składniki
- 300 g maku
- 150 g miodu
- 100 g cukru
- 50 g migdałów
- 100 g namoczonych rodzynek
- skórka z pomarańczy
- 2 jajka
- do zaparzenia maku:
- po szklance wody i mleka;
- CIASTO:
- 300 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- żółtko
- 1/2 szklanki mleka (o temp. ok. 35°C)
- 15 g drożdży
- szczypta soli
- dekoracja: np. lukier i ew. posiekane orzechy
Sposób przygotowania
1. Przygotuj masę: mak zalej mlekiem i wodą, zagotuj, ostudź, osącz, a następnie 3 razy zmiel. Dodaj posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód oraz połowę cukru. Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem.2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie wyrób, oprósz mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Następnie wyrób, rozwałkuj na prostokąt (lub kilka) o grubości ok. pół centymetra.3 Na cieście rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj, np. lukrem i posiekanymi orzechami.