Drożdżowy makowiec

Wilgotny i pyszny, z dużą ilością masy

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj masę: mak zalej mlekiem i wodą, zagotuj, ostudź, osącz, a następnie 3 razy zmiel. Dodaj posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, miód oraz połowę cukru. Jajka i resztę cukru ubij, połącz z makiem.
2. Ciasto: w mące zrób zagłębienie i rozrób w nim drożdże z mlekiem. Dodaj cukier, jedno jajko, żółtko i szczyptę soli. Wyrób, dodaj stopione masło. Ponownie wyrób, oprósz mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło objętość. Następnie wyrób, rozwałkuj na prostokąt (lub kilka) o grubości ok. pół centymetra.
3 Na cieście rozłóż masę makową. Zwiń je do środka w roladę. Przełóż do formy lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 170°C ok. 45-50 min. Gotowy makowiec ostudź i udekoruj, np. lukrem i posiekanymi orzechami.

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas