Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie
Propozycja na danie główne to schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje.
Oto szczegóły przygotowania:
1. Rozpoczynamy od natarcia schabu ulubionymi przyprawami: majerankiem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz musztardą.
2. Następnie obsmażamy mięso na tyle, żeby się zarumieniło.
3. Przekładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy szklankę wody, wkładamy margarynę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni przez 30 minut.
4. Podczas pieczenia powstaje sos - przelewamy go do rondelka i dodajemy do niego Sos do pieczeni ciemny Knorr wymieszany ze szklanką wody.
5. Na koniec, aby dopełnić dzieła, dodajemy żurawinę ze słoika oraz łyżkę śmietany.
6. Całość gotujemy do momentu, aż zgęstnieje.