Duńskie drożdżówki

Do herbaty.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 25 dag drożdży,
- 150 ml mleka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 240-300 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 200 g margaryny,
- 150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

1.Drożdże rozpuszczam w mleku. Wyrabiam z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Wkładam do lodówki na 10 minut.
2.Rozwałkowuję ciasto na prostokąt (20 x 30 cm). Układam pokrojoną margarynę na jednej połowie ciasta i przykrywam drugą, rozwałkowuję.
3.Ciasto składam na 3 części, wstawiam do lodówki na 10 minut. Ponownie rozwałkowuję, składam, rozwałkowuję, kroję na 16 kwadratów. W każdy kwadrat wtykam kawałek czekolady.
4.Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, smaruję rozmąconym jajkiem. Wstawiam do piekarnika.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas