Duńskie drożdżówki
Do herbaty.

Składniki na 10 porcji:
- 25 dag drożdży,- 150 ml mleka,- 1/2 łyżeczki soli,- 2 łyżki cukru,- 240-300 g mąki pszennej,- 2 jajka,- 200 g margaryny,- 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1.Drożdże rozpuszczam w mleku. Wyrabiam z jajkiem, solą, cukrem i mąką. Wkładam do lodówki na 10 minut. 2.Rozwałkowuję ciasto na prostokąt (20 x 30 cm). Układam pokrojoną margarynę na jednej połowie ciasta i przykrywam drugą, rozwałkowuję. 3.Ciasto składam na 3 części, wstawiam do lodówki na 10 minut. Ponownie rozwałkowuję, składam, rozwałkowuję, kroję na 16 kwadratów. W każdy kwadrat wtykam kawałek czekolady. 4.Odstawiam ciasto do wyrośnięcia, smaruję rozmąconym jajkiem. Wstawiam do piekarnika.