Reklama

Reklama

Dwukolorowa baba wielkanocna

Z orzechami włoskimi!

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • pół szklanki soku z cytryny
  • 100 g orzechów włoskich np. Bakalland

Przygotowanie:

1. Masło ucieramy z cukrem w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy kolejno: 1 jajko i 3 żółtka. Nie przestajemy mieszać. Do gotowej masy dolewamy sok z cytryny. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Powoli dodajemy do miski z masą.

Reklama

2. Jajka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo delikatnie mieszamy. Odkładamy 1/3 ciasta i mieszamy je z kakao. Przy przelewaniu ciasta do formy, pamiętajmy aby robić to na przemian: raz ciasto ciemne, raz jasne. Widelcem robimy zygzaki w cieście.

3. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje