Dwukolorowa zapiekanka
Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie około 10 minut.
Składniki dla 4 osób:
Zapiekanka:
- 50 dag ziemniaków kabaczek
- 20 dag cienkich plastrów boczku
- czerwona papryka rozmaryn
- gałązki koperku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- sól
- pieprz
Sos:
- 2 łyżeczki masła
- 400 ml śmietany
- śmietankowy serek topiony
- 15 dag sera gouda
- 2 łyżeczki musztardy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Kabaczki umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut. Paprykę pokrój w paski. Przeciśnięte ząbki czosnku wymieszaj z masłem, wysmaruj nim formę do pieczenia.2. W rondelku rozgrzej masło, wlej śmietanę, dodaj musztardę, serek topiony i straty ser gouda. Przypraw gałką, solą i pieprzem, gotuj mieszając. Ziemniaki pokrój w plastry, posyp rozmarynem, kabaczki osusz. W formie układaj na przemian ziemniaki, kabaczki, boczek, paprykę. Zapiekankę zalej sosem, piecz około 30 minut w temp. 200°C. Dekoruj koperkiem.
Czas przygotowania: około godziny