Reklama

Reklama

Dwukolorowa zapiekanka

Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie około 10 minut.

Składniki dla 4 osób:

Reklama

Zapiekanka:

  • 50 dag ziemniaków kabaczek
  • 20 dag cienkich plastrów boczku
  • czerwona papryka rozmaryn
  • gałązki koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • sól
  • pieprz

Sos:

  • 2 łyżeczki masła
  • 400 ml śmietany
  • śmietankowy serek topiony
  • 15 dag sera gouda
  • 2 łyżeczki musztardy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, umyj, gotuj w osolonej wodzie około 10 minut. Kabaczki umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, odstaw na 30 minut. Paprykę pokrój w paski. Przeciśnięte ząbki czosnku wymieszaj z masłem, wysmaruj nim formę do pieczenia.2. W rondelku rozgrzej masło, wlej śmietanę, dodaj musztardę, serek topiony i straty ser gouda. Przypraw gałką, solą i pieprzem, gotuj mieszając. Ziemniaki pokrój w plastry, posyp rozmarynem, kabaczki osusz. W formie układaj na przemian ziemniaki, kabaczki, boczek, paprykę. Zapiekankę zalej sosem, piecz około 30 minut w temp. 200°C. Dekoruj koperkiem.


Czas przygotowania: około godziny

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje