Dynia karmelizowana z figami i mascarpone

Dyniowy deser

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 300 g dyni
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy
  • 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
  • 2 figi
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru pudru
15 min
4

Sposób przygotowania

Cukier wsyp na patelnię, skrop go wodą i sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Wrzuć pokrojoną na kawałki dynię, dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Praż na średnim ogniu, często mieszając, nie dłużej niż 5–6 minut. Gdy syrop zostanie wchłonięty przez dynię, dodaj figi pokrojone w cienkie plasterki. Deser zblenduj i przełóż do salaterek, udekoruj keksem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem.

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
Show
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?