Dynia karmelizowana z figami i mascarpone
Dyniowy deser

Składniki
- 100 g cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g dyni
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
- 2 figi
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
15 min
4
Sposób przygotowania
Cukier wsyp na patelnię, skrop go wodą i sokiem z cytryny. Podgrzewaj, aż powstanie syrop. Wrzuć pokrojoną na kawałki dynię, dodaj cynamon, skórkę z pomarańczy i skórkę kandyzowaną. Praż na średnim ogniu, często mieszając, nie dłużej niż 5–6 minut. Gdy syrop zostanie wchłonięty przez dynię, dodaj figi pokrojone w cienkie plasterki. Deser zblenduj i przełóż do salaterek, udekoruj keksem z serka mascarpone wymieszanego z cukrem pudrem.