Dynia makaronowa: Zastąpi spaghetti i pomoże schudnąć

Wyróżniająca się subtelnym, lekko melonowym smakiem dynia makaronowa to bodaj najzdrowsza alternatywa dla makaronu, a zwłaszcza spaghetti. Doskonale komponuje się z warzywami i mięsem, a ponadto posiada szereg nietuzinkowych właściwości zdrowotnych. Stymuluję pracę układu odpornościowego, pobudza do działania jelita i poprawia trawienie. Ponadto obniża poziom złego cholesterolu, skutecznie oczyszcza organizm z toksyn i dobroczynnie wpływa na naszą skórę. Nie wspominając już o tym, że dostarcza nam łatwo przyswajalnego białka i przyspiesza odchudzanie. Przyjrzyjmy się dyni makaronowej nieco bliżej, a z pewnością nie pożałujemy.

article cover
©123RF/PICSEL

Dynia makaronowa: Co nieco o odmianie

©123RF/PICSEL

Znakiem rozpoznawczym dyni makaronowej, czyli Cucurbita pepo L. subsp. Pepo, jest owalny kształt i twarda - żółta lub bladopomarańczowa - skórka. W Polsce dynia makaronowa nie jest aż tak popularna jak w Stanach Zjednoczonych czy w Europie Zachodniej. A szkoda, bo stanowi doskonałe źródło niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Dostarczy nam między innymi solidnego zastrzyku witaminy A, witaminy B1, witaminy B2, witaminy C oraz witaminy PP. Włączając do diety dynię makaronową uzupełnimy też niedobory potasu, żelaza, wapnia, fosforu oraz łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Nie wspominając już o tym, że ta odmiana dyni tworzy perfekcyjne duety z warzywami oraz mięsem.

Dieta makaronowa a spaghetti

Miąższ dyni makaronowej pod wpływem wysokiej temperatury - na przykład po ugotowaniu bądź upieczeniu – rozdziela się na drobniutkie włókna, którymi można zastąpić makaron, a zwłaszcza spaghetti. Dynia makaronowa wyróżnia się przy tym bardzo subtelnym smakiem.

Dlaczego warto jeść dynię makaronową?

©123RF/PICSEL

Dynia makaronowa a nadwaga

Dynia makaronowa zawiera solidną porcję łatwo przyswajalnego przez organizm białka, dzięki czemu daje nam na długo uczucie sytości. Ponadto jest niskokaloryczna. Tym samym sprzyja odchudzaniu i jest szczególnie zalecana osobom dbającym o linię oraz pragnącym pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Nie znajdziemy też w niej sodu, który jest najczęstszą przyczyną zakwaszenia organizmu prowadzącego do nadwagi.

Dynia makaronowa a układ pokarmowy

Dynia makaronowa doskonale stymuluję pracę układu pokarmowego trawiennego. Świetnie działa na jelita i pobudza je do działania. Ponadto dba o właściwe nawodnienie organizmu, dzięki czemu eliminuje ryzyko powstawania zaparć. Ponadto potrawy z dyni, stymulując produkcję żółci, perfekcyjnie regenerują wątrobę.

Dynia makaronowa a nerki

Dzięki solidnej ilości potasu dynia makaronowa reguluję gospodarkę wodną organizmu. Ponadto działa moczopędnie, dzięki czemu oczyszcza organizm ze wszystkich zalegających w nim toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.

Dynia makaronowa a serce

©123RF/PICSEL

Dynia makaronowa stymuluje pracę układu sercowo-naczyniowego i zapobiega jego dysfunkcjom. Zawarty w niej beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu - LDL, a tym samym chroni nas przed miażdżycą i chorobami serca.

Dynia makaronowa a odporność

Włączając do diety dynię makaronową zapewniamy naszemu organizmowi odpowiednie ilości witaminy C, selenu oraz cynku, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Dynia makaronowa: Do czego ją dodawać?

Dynię makaronowa doskonale smakuje w formie pieczonej jak i gotowanej. Świetnie komponuje się z warzywami i mięsem. Stanowi też smakowity dodatek do puddingów, deserów oraz ciast. Sprawdza się też jako baza sałatek i marynat.

Dynia makaronowa: Jak najlepiej ją jeść?

Dynię makaronową myjemy, przecinamy na pół i wybieramy pestki. Następnie smarujemy olejem, kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy ją ok. 30-45 minut. Po tym czasie uzyskamy smakowitą alternatywę dla spaghetti. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas