Reklama

Reklama

Dynia na ciepło

Duże, małe, pękate i podłużne. Dyń mamy teraz zatrzęsienie. Warto to dobrze wykorzystać, bo w jesienne chłody rozgrzeje ona nie tylko pysznym smakiem, ale i słonecznym kolorem.

Faszerowana ryżem

Składniki

  • 1 dynia (ok. 2 kg)
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 cebula
  • 30 mielonego mięsa z indyka
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka bazylii
  • suszony tymianek
  • pieprz
  • sól
  • gałązki tymianku do dekoracji

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odetnij wierzch dyni, usuń włókna i pestki. Środek dyni ponakłuwaj widelcem. Natrzyj solą, tymiankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż mięso i smaż ok. 10 minut, mieszając. Bazylię potnij na kawałki. Ryż połącz z mięsem, bazylią i jajkami. Dodaj sól, pieprz i tymianek do smaku. Farsz nałóż do dyni. Ustaw ją w żaroodpornym naczyniu. Przykryj wierzchem. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 80 minut w temp. 180°C. Udekoruj tymiankiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje