Dynia na ciepło
Duże, małe, pękate i podłużne. Dyń mamy teraz zatrzęsienie. Warto to dobrze wykorzystać, bo w jesienne chłody rozgrzeje ona nie tylko pysznym smakiem, ale i słonecznym kolorem.
Faszerowana ryżem
Sposób przygotowania
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odetnij wierzch dyni, usuń włókna i pestki. Środek dyni ponakłuwaj widelcem. Natrzyj solą, tymiankiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dołóż mięso i smaż ok. 10 minut, mieszając. Bazylię potnij na kawałki. Ryż połącz z mięsem, bazylią i jajkami. Dodaj sól, pieprz i tymianek do smaku. Farsz nałóż do dyni. Ustaw ją w żaroodpornym naczyniu. Przykryj wierzchem. Podlej 1/2 szkl. wody. Piecz ok. 80 minut w temp. 180°C. Udekoruj tymiankiem.
Zapiekana z dorszem
Sposób przygotowania
Dynię oczyść z pestek i włókien. Miąższ odetnij od skóry, potem pokrój go w kostkę. W garnku stop masło, krótko podsmaż na nim dynię. Oprósz ją solą, pieprzem, curry oraz gałką. Podlej 1 szkl. wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i duś ok. 15 minut. W tym czasie zagotuj bulion. Włóż rybę. Gotuj ją ok. 5 minut. Wyjmij, osącz, podziel widelcem na kawałeczki. Dynię odcedź, wymieszaj z kawałeczkami dorsza. Przełóż do żaroodpornej formy posmarowanej tłuszczem. Śmietanę wymieszaj z jajkami. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Polej wierzch zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C. Piecz przez 30 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką.