Reklama

Reklama

Dynia na jesienny deser

Nawet jeśli do tej pory nie robiliśmy deserów z dodatkiem dyni, warto się do nich przekonać. Ciastu dynia nada piękny kolor i wilgotność. W galaretce, po połączeniu z mlekiem kokosowym, uzyskamy wyjątkowy smak.

O pożytkach płynących z jedzenia dyni można mówić bez końca. Paniom dbającym o urodę za rekomendację niech wystarczy kolor dyni. To znak, że zawiera ona beta-karoten i witaminę A. Dynia zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy i witamin. Poza tym jest bogata w potas, wapń, fosfor. Występują w niej także śladowe ilości selenu, miedzi, manganu i cynku. Dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu.

Reklama

Z dyni możemy przyrządzić puszyste ciasto. Do jego przygotowania potrzebujemy: pół kg dyni, 300 g mąki, 200 g cukru trzcinowego, 200 g masła, 4 jajek, 2 łyżeczek przyprawy do piernika, po 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody, szczypty soli, skórki otartej z cytryny, soku wyciśniętego z połowy cytryny.

Dynię, podzieloną na cząstki, ale wraz ze skórką, pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy wystygnie, oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go na jednolitą masę. Dyniowy mus mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, przyprawą do piernika, sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Ubijamy jajka na puszystą masę i dodajemy do ciasta, następnie wlewamy roztopione i wystudzone masło. Dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Ciasto wlewamy do tortownicy, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Z dyni możemy także zrobić szybki deser, czyli dyniową galaretkę. Do jej przygotowania potrzebujemy: 1/4 szklanki ciepłej wody, 2 łyżek żelatyny lub agaru, półtorej szklanki musu dyniowego, półtorej szklanki mleka kokosowego, miodu do posłodzenia i cynamonu.

Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. W osobnym garnuszku podgrzewamy mleko kokosowe na bardzo małym ogniu. Gdy zacznie robić się ciepłe, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce łączymy mus dyniowy, miód (ok. trzech łyżek) i cynamon. Miksujemy składniki na gładką masę blenderem. Dolewamy mleko z żelatyną i jeszcze chwilę miksujemy. Masę przelewamy do małych salaterek i wstawiamy do lodówki na min. 60 minut. Galaretkę podajemy schłodzoną.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje