Reklama

Reklama

Dynia na stół

Sezon na dynię trwa. Warto włączyć ją do naszego jadłospisu, bo służy zdrowiu całej rodziny.

Dynia znakomicie wpływa na system nerwowy i poprawia jakość snu, a sen w nocy, jak wiadomo, gwarantuje koncentrację w ciągu dnia.

Reklama

Cenne przeciwutleniacze: beta-karoten, witamina C i E to najsilniejsza broń w walce z wolnymi rodnikami i kolejny atut by spożywać warzywo.

Zawarte w dyni antyoksydanty dbają o narząd wzroku, jakość skóry, zapobiegają przedwczesnemu starzeniu komórek.

Znajdziemy w niej również składniki mineralne, takie jak magnez, potas, żelazo, wapń, fosfor. Ponadto jest źródłem białka i błonnika, który znakomicie pomaga utrzymać prawidłową wagę.

Dynię można przyrządzić na wiele sposobów - zrobić z niej zupę-krem, albo pyszne ciasto. 


Dowiedz się więcej na temat: dynia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje