Dynia piżmowa: Wzmocni odporność i serce, pomoże schudnąć
Kusząca egzotycznym wyglądem i delikatnym, orzechowym smakiem dynia piżmowa doskonale sprawdzi się w roli jesiennej przekąski. Zabezpieczy nas przed infekcjami, wzmocni odporność, usprawni pracę serca, uspokoi skołatane nerwy, ureguluje ciśnienie i pomoże schudnąć. Dynia piżmowa ma też bardzo pozytywny wpływ na wygląd naszej skóry. Dzięki niej eliminowane są wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu. Dynia piżmowa doskonale smakuje pieczona, świetnie sprawdzi się też w formie frytek oraz jako dodatek do zup, mięs, zapiekanek i deserów. Sprawdźmy, czego jeszcze warto się o niej dowiedzieć.
Dynia piżmowa: Co nieco o warzywie
Dynia piżmowa - znana również jako butternut squash - pochodzi z Ameryki, ale jest też uprawiana w Polsce. Wyglądem bardziej przypomina melona niż tradycyjną dynię. Wyróżnia ją podłużny, nieco dzwonowaty kształt oraz słodkawy, lekko orzechowy smak. Dynię piżmową z pewnością warto włączyć do diety, bo znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych, przede wszystkim witaminę B6, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę E, witaminę A, witaminę K oraz potas,fosfor, żelazo, cynk, wapń, magnez i sód.
Dynia piżmowa na wzmocnienie organizmu
Po dynię piżmową powinniśmy sięgać chętnie i często jesienią, bo doskonale wzmocni nasz organizm i zabezpieczy nas przed infekcjami, przeziębieniem i grypą. Duża zawartość potasu i witaminy B6 sprawia, że perfekcyjnie wpływa też na naszą psychofizyczną kondycję, usprawnia pracę układu nerwowego i działa uspokajająco, kojąc skołatane nerwy. Dynia piżmowa to także wymarzona przekąska dla osób zmagających się z jesiennym spadkiem formy - wyśmienicie poprawia nastrój.
Dynia piżmowa dobra na wzrok
Dynia piżmowa to także cenne źródło przeciwutleniaczy, w tym między innymi beta-karotenu. Hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, przeciwdziała chorobom nowotworowym, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku i zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej oraz zespołu suchego oka.
Dynia piżmowa chroni serce
Dynia piżmowa bardzo dobroczynnie wpływa na pracę naszego serca i całego układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom mózgu. Ponadto reguluje ciśnienie tętnicze i jest szczególnie zalecana osobom z zaburzeniami rytmu serca i nadmiernymi skurczami.
Dynia piżmowa a odchudzanie
Po dynię piżmową powinny chętnie sięgać także osoby dbające o linię i chcące się pozbyć nadprogramowych kilogramów. To odżywcze warzywo dostarczy nam solidnej porcji błonnika roślinnego i szybko zaspokoi głód, ma przy tym niewiele kalorii. Ponadto sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i posiada właściwości odkwaszające.
Dynia piżmowa: Zastosowanie w kuchni
Dynia piżmowa jest doceniania przez kucharzy i miłośników niebanalnych potraw. Doskonale smakuje pieczona albo ugotowana w wodzie czy na parze, ale można ją też jeść na surowo. Perfekcyjnie kosztuje się ją w formie frytek oraz dodatku do zup, zapiekanek, mięs oraz deserów.
Jak jeść dynię piżmową?
Dynię piżmową kroimy wzdłuż na połowę. Gniazdo nasienne jest małe i znajduje się tylko w okrągłej części. Pestki wybieramy łyżką. Po ususzeniu są jadalne. Rozkrojoną dynię można przechowywać w lodówce maksymalnie pięć dni. Można ją też mrozić - oczywiście bez pestek i bez skórki. Surowa dynia w suchym i chłodnym miejscu (w temp. sięgającej maksymalnie 10-15 st. Celsjusza) przetrwa nawet pół roku.
Dynia piżmowa: Gdzie kupić, jaką wybrać?
Dynię piżmową można kupić w dobrze zaopatrzonych sklepach warzywnych oraz supermarketach. Zawsze należy wybierać okazy o jasnożółtej, beżowej skórce, bez porów i przebarwień.