Dynia z boczkiem i soczewicą
Z ziołowym sosem.

Składniki:
- 0,5 kg dyni, - 20 dag wędzonego boczku, - 15 dag soczewicy, - olej do smażenia, - 2 łyżki masła, - sól, pieprz, - kilka listków ziół do dekoracji Sos: - 1/2 szklanki oleju, - 1 łyżka musztardy, - 1 łyżka siekanych ziół, - 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Dynię obrać i usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plastry, soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Podane składniki na sos dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć plastry dyni (5-6 minut). Na oddzielnej patelni przesmażyć na oleju boczek. Na talerzu podawać plastry dyni i boczku przekładane gorącą soczewicą. Polać sosem, dekorować ziołami. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!