Dynia z boczkiem i soczewicą

Z ziołowym sosem.

Smacznego
 123RF/PICSEL

- 0,5 kg dyni,
- 20 dag wędzonego boczku,
- 15 dag soczewicy,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- kilka listków ziół do dekoracji
Sos:
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 łyżka siekanych ziół,
- 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Dynię obrać i usunąć nasiona, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w plastry, soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Podane składniki na sos dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Na lekko rozgrzanym maśle przesmażyć plastry dyni (5-6 minut). Na oddzielnej patelni przesmażyć na oleju boczek. Na talerzu podawać plastry dyni i boczku przekładane gorącą soczewicą. Polać sosem, dekorować ziołami.
Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas