Składniki: - 2 kg dyni, - 100 g szalotki, - 1-2 papryczki chili, - pół pęczka koperku, - 200 g miodu, - 200 g brązowego cukru, - sól, - łyżka ziela angielskiego, - łyżka gorczycy, - 3 listki laurowe, - 3/8 octu winnego Przygotowanie: Dynię podzielić na części, odrzucić pestki, obrać skórkę. Miąższ pokroić w grubą kostkę. Szalotki obrać. Chili pokroić w krążki, z koperku oberwać listki. Miód, cukier, 3/8 l wody zagotować dodać sól, chili, ziele angielskie, gorczycę i listek laurowy. Gotować ok. 15 minut na mocnym ogniu. Dodać ocet, zagotować. Dodać koperek, gotować jeszcze 5 minut. Natychmiast nakładać do przygotowanych słoiczków i zakręcać. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3570 kJ/853 kcal