Dyniowa na pikantnie
Teraz smakuje najlepiej!
Sposób przygotowania
Dynię umyj, rozetnij. Odkrój miąższ od skóry. Oczyść go z pestek i włókien, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Imbir obierz, drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, czosnek oraz imbir. Mieszając, podduś je na szklisto. Potem dodaj pokrojoną dynię. Oprósz curry, krótko zasmaż. Zalej gorącym bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień. Zupę gotuj pod przykryciem, aż dynia będzie zupełnie miękka (ok. 20 minut). Warzywa razem z wywarem lekko przestudź. Zmiksuj na gładko. Wymieszaj z 1 szklanką jogurtu. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Rozlej do talerzy. Udekoruj pozostałym jogurtem, formując np. spirale.