Dyniowe bułeczki
Dyniowe bułeczki, które smakują najlepiej jedzone na ciepło. Poezja smaku!
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść płytkie naczynie żaroodporne.
W dużej misce wymieszaj mikserem masło z miodem. Następnie dodaj jajko i wymieszaj.
Do maślano-jajecznego kremu dodaj dynię i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 szklanki mleka. Mieszaj mikserem na miękkie, lekko lepkie ciasto. Następnie zagnieć je na obsypanym mąką blacie.
Zrób z ciasta placek grubości ok. 2 cm. Brzegiem szklanki o średnicy ok. 5 cm wytnij z ciasta bułeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej. Posmaruj po wierzchu resztą mleka. Piecz ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z masłem i miodem lub konfiturą.
***
Zobacz także: