Reklama

Reklama

Dyniowe bułeczki

Dyniowe bułeczki, które smakują najlepiej jedzone na ciepło. Poezja smaku!


Składniki

  • 3/4 szklanki ugotowanej i zmiksowanej dyni (potrzeba ok. 300 g surowej)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 40 g masła
  • 1/4 szklanki miodu lub konfitury
  • jajko, roztrzepane
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki mleka

Reklama

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Lekko natłuść płytkie naczynie żaroodporne.

W dużej misce wymieszaj mikserem masło z miodem. Następnie dodaj jajko i wymieszaj.

Do maślano-jajecznego kremu dodaj dynię i zmiksuj. Następnie wsyp mąkę, proszek do pieczenia i 1/3 szklanki mleka. Mieszaj mikserem na miękkie, lekko lepkie ciasto. Następnie zagnieć je na obsypanym mąką blacie.

Zrób z ciasta placek grubości ok. 2 cm. Brzegiem szklanki o średnicy ok. 5 cm wytnij z ciasta bułeczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, jedną obok drugiej. Posmaruj po wierzchu resztą mleka. Piecz ok. 15 minut. Podawaj jeszcze ciepłe, z masłem i miodem lub konfiturą.

***

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje