Dyniowe gulasze

Sezonowe dania są najzdrowsze! Wykorzystaj więc królującą o tej porze dynię. Połącz ją z chudym mięsem oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie, aromatycznie i pysznie, że palce lizać!

Wieprzowina duszona w korzennym sosie
Wieprzowina duszona w korzennym sosie123RF/PICSEL

Wieprzowina duszona w korzennym sosie

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, potnij na kawałki. Miąższ dyni pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj.  Imbir obierz, zeskrobując skórkę łyżeczką do herbaty, korzeń zetrzyj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj imbir oraz po 2-3 spore szczypty chili i cynamonu. Całość smaż dalej, ciągle mieszając. 

2. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem dołóż dynię i podlej bulionem. Wrzuć listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po 25 minutach duszenia dodaj ziemniaki. Pod koniec dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i cynamonem.

Wersja przy wrzodach

Do potrawy zamiast połowy ziemniaków dodaj brokuły. Zawarty w nich sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Zrezygnuj z cebuli i chili. Mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać dolegliwości.

Paprykarz z indykiem

Paprykarz z indykiem
Paprykarz z indykiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Dynię oczyść, miąższ ze skórką potnij  w kostkę. Filet umyj, pokrój na kawałki. Odetnij szczypiorek, a cebulki dymek posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść, pokrój.

2. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulki. Dołóż mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dodaj papryki i koncentrat. Krótko zasmaż. Podlej odrobiną wody. Duś przez 20 minut. Dodaj pomidory. Duś 10 minut. Przypraw pieprzem, solą, wędzoną papryką słodką i ostrą. Szczypiorek z dymek posiekaj, posyp gulasz.

Wersja przy zapaleniu pęcherza

Jeśli cierpisz na nawracające zapalenia pęcherza moczowego, do potrawy pod koniec duszenia dodaj żurawinę (ok. 8 dag). Żurawina obniża pH moczu, co blokuje rozwój szkodliwych bakterii. Nada paprykarzowi także dodatkowy aromat.

Curry z kurczakiem na mleku kokosowym

Curry z kurczakiem na mleku kokosowym
Curry z kurczakiem na mleku kokosowym123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na kawałki. Dynię oczyść z włókien i pestek. Miąższ odetnij od skóry, potnij go w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Imbir cienko obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo zetrzyj.

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Oprósz curry, gałką, rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż chwilę, mieszając. Potem wrzuć mięso i kawałeczki dyni. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.

3. Mleko połącz z mąką ziemniaczaną. Wlej do curry. Przypraw do smaku. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe curry posyp ziołami, np. igiełkami rozmarynu.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas