Reklama

Reklama

Dyniowe gulasze

Sezonowe dania są najzdrowsze! Wykorzystaj więc królującą o tej porze dynię. Połącz ją z chudym mięsem oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie, aromatycznie i pysznie, że palce lizać!

Wieprzowina duszona w korzennym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 65 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 60 dag chudej łopatki i miąższu dyni
  • 1 cebula, kawałek (ok. 4 cm) imbiru
  • 2 listki laurowe
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • mielony cynamon
  • mielona papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, potnij na kawałki. Miąższ dyni pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj.  Imbir obierz, zeskrobując skórkę łyżeczką do herbaty, korzeń zetrzyj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj imbir oraz po 2-3 spore szczypty chili i cynamonu. Całość smaż dalej, ciągle mieszając. 

Reklama

2. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem dołóż dynię i podlej bulionem. Wrzuć listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po 25 minutach duszenia dodaj ziemniaki. Pod koniec dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i cynamonem.

Wersja przy wrzodach

Do potrawy zamiast połowy ziemniaków dodaj brokuły. Zawarty w nich sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Zrezygnuj z cebuli i chili. Mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać dolegliwości.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje