Dyniowe gulasze
Sezonowe dania są najzdrowsze! Wykorzystaj więc królującą o tej porze dynię. Połącz ją z chudym mięsem oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie, aromatycznie i pysznie, że palce lizać!
Wieprzowina duszona w korzennym sosie
Sposób przygotowania:
1. Łopatkę umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, potnij na kawałki. Miąższ dyni pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Imbir obierz, zeskrobując skórkę łyżeczką do herbaty, korzeń zetrzyj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj imbir oraz po 2-3 spore szczypty chili i cynamonu. Całość smaż dalej, ciągle mieszając.
2. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem dołóż dynię i podlej bulionem. Wrzuć listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po 25 minutach duszenia dodaj ziemniaki. Pod koniec dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i cynamonem.
Wersja przy wrzodach
Do potrawy zamiast połowy ziemniaków dodaj brokuły. Zawarty w nich sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Zrezygnuj z cebuli i chili. Mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać dolegliwości.
Paprykarz z indykiem
Sposób przygotowania:
1. Dynię oczyść, miąższ ze skórką potnij w kostkę. Filet umyj, pokrój na kawałki. Odetnij szczypiorek, a cebulki dymek posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść, pokrój.
2. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulki. Dołóż mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dodaj papryki i koncentrat. Krótko zasmaż. Podlej odrobiną wody. Duś przez 20 minut. Dodaj pomidory. Duś 10 minut. Przypraw pieprzem, solą, wędzoną papryką słodką i ostrą. Szczypiorek z dymek posiekaj, posyp gulasz.
Wersja przy zapaleniu pęcherza
Jeśli cierpisz na nawracające zapalenia pęcherza moczowego, do potrawy pod koniec duszenia dodaj żurawinę (ok. 8 dag). Żurawina obniża pH moczu, co blokuje rozwój szkodliwych bakterii. Nada paprykarzowi także dodatkowy aromat.
Curry z kurczakiem na mleku kokosowym
Sposób przygotowania:
1. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na kawałki. Dynię oczyść z włókien i pestek. Miąższ odetnij od skóry, potnij go w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Imbir cienko obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo zetrzyj.
2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Oprósz curry, gałką, rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż chwilę, mieszając. Potem wrzuć mięso i kawałeczki dyni. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.
3. Mleko połącz z mąką ziemniaczaną. Wlej do curry. Przypraw do smaku. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe curry posyp ziołami, np. igiełkami rozmarynu.