Reklama

Reklama

Dyniowe gulasze

Sezonowe dania są najzdrowsze! Wykorzystaj więc królującą o tej porze dynię. Połącz ją z chudym mięsem oraz przyprawami. Wyjdzie pożywnie, aromatycznie i pysznie, że palce lizać!

Wieprzowina duszona w korzennym sosie

Czas przyrządzenia: ok. 65 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po 60 dag chudej łopatki i miąższu dyni
  • 1 cebula, kawałek (ok. 4 cm) imbiru
  • 2 listki laurowe
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • mielony cynamon
  • mielona papryczka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Łopatkę umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, potnij na kawałki. Miąższ dyni pokrój w grubszą kostkę. Cebulę obierz, posiekaj.  Imbir obierz, zeskrobując skórkę łyżeczką do herbaty, korzeń zetrzyj. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę. Dodaj imbir oraz po 2-3 spore szczypty chili i cynamonu. Całość smaż dalej, ciągle mieszając. 

2. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodaj mięso. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem dołóż dynię i podlej bulionem. Wrzuć listki laurowe. Duś pod przykryciem ok. 40 minut. Po 25 minutach duszenia dodaj ziemniaki. Pod koniec dołóż pomidory. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem, chili i cynamonem.

Reklama

Wersja przy wrzodach

Do potrawy zamiast połowy ziemniaków dodaj brokuły. Zawarty w nich sulforafan niszczy bakterie Helicobacter pylori, które mogą się przyczynić do rozwoju wrzodów. Zrezygnuj z cebuli i chili. Mogą one podrażniać błonę śluzową żołądka i wywoływać dolegliwości.


Paprykarz z indykiem

Czas przyrządzenia: ok. 45 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 60 dag fileta z indyka
  • 80 dag dyni hokkaido
  • 3 papryki
  • 2 dymki
  • sól, pieprz
  • wędzona słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Dynię oczyść, miąższ ze skórką potnij  w kostkę. Filet umyj, pokrój na kawałki. Odetnij szczypiorek, a cebulki dymek posiekaj. Papryki rozetnij, oczyść, pokrój.

2. W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulki. Dołóż mięso. Smaż, aż się zrumieni. Dodaj papryki i koncentrat. Krótko zasmaż. Podlej odrobiną wody. Duś przez 20 minut. Dodaj pomidory. Duś 10 minut. Przypraw pieprzem, solą, wędzoną papryką słodką i ostrą. Szczypiorek z dymek posiekaj, posyp gulasz.

Wersja przy zapaleniu pęcherza

Jeśli cierpisz na nawracające zapalenia pęcherza moczowego, do potrawy pod koniec duszenia dodaj żurawinę (ok. 8 dag). Żurawina obniża pH moczu, co blokuje rozwój szkodliwych bakterii. Nada paprykarzowi także dodatkowy aromat.

Curry z kurczakiem na mleku kokosowym

Czas przyrządzenia: ok. 35 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 60 dag dyni ze skórą (może być zwyczajna albo olbrzymia)
  • 60 dag filetów z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 szkl. mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • kawałek (ok. 4 cm) imbiru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • suszony rozmaryn i gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Filety opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na kawałki. Dynię oczyść z włókien i pestek. Miąższ odetnij od skóry, potnij go w grubą kostkę. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. Imbir cienko obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo zetrzyj.

2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i imbir. Oprósz curry, gałką, rozmarynem, solą i pieprzem. Smaż chwilę, mieszając. Potem wrzuć mięso i kawałeczki dyni. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez 20 minut.

3. Mleko połącz z mąką ziemniaczaną. Wlej do curry. Przypraw do smaku. Gotuj dalej, aż sos lekko zgęstnieje. Gotowe curry posyp ziołami, np. igiełkami rozmarynu.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje