Dyniowe muffiny z czerwoną żurawiną
Chęć na coś słodkiego? Zamiast znikać na kilka godzin w kuchni, upiecz szybkie i lekkie wegańskie muffiny z puree z dyni, z dodatkiem suszonej żurawiny.

Składniki
- 500 g puree z upieczonej dyni
- ½ szklanki oleju rzepakowego
- 200 g Migdałów blanszowanych np. Bakalland
- ¼ szklanki mleka roślinnego
- 100 g Żurawiny całe owoce np. Bakalland
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremki na muffiny wykładamy papilotami. Migdały mielimy w blenderze na gładką mąkę. W jednej miseczce łączymy wszystkie suche składniki: migdały, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej miseczce mokre: puree, syrop, mleko i olej. Następnie łączymy składniki suche z mokrymi, dokładnie mieszamy i dodajemy suszoną żurawinę. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez 25 minut.