Dyniowe naleśniki na kolację. Zachwycą gości i domowników
Jesienią dynia święci prawdziwe triumfy i warto serwować ją jak najczęściej. Jeśli znudziła wam się zupa dyniowa, mamy dla was coś nowego. Dyniowe naleśniki to kulinarny, pyszny hit!

Dynia (Cucurbita L.) to jednoroczna roślina z rodziny dyniowatych, do której zalicza się 130 rodzajów i aż 800 gatunków takich jak np. kabaczek, arbuz czy cukinia. Dynię uważa się za warzywo, ale z botanicznego punktu widzenia jej słodki miąższ jest owocem. Największą popularnością cieszą się dynie hokkaido, piżmowa, zwyczajna oraz olbrzymia. W Polsce najczęściej uprawiane są te dwie ostatnie.
Dlaczego warto jeść dynię? To witaminowa bomba
Dynia to prawdziwa witaminowa bomba, znana z dobroczynnego wpływu na organizm. To niskokaloryczne warzywo (100 g dyni ma zaledwie 34 kcal) jest bogatym źródłem białka oraz cennego błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego, oczyszcza i ułatwia wypróżnianie.
Miąższ dyni jest źródłem cennych witamin i mikroelementów takich jak:
- magnez,
- wapń,
- selen,
- potas,
- cynk,
- kwas foliowy,
- niacyna
- witamina A, C, E oraz z grupy B.
Badania wykazały, że dynia wykazuje silne działanie kardioprotekcyjne, wpływając na obniżenie zbyt wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz stężenia cholesterolu. Dynia działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i hamująco na bakterie typu: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Bacillus sphaericus, Cryptococcus meningitis, Escherichia coli oraz grzyby Candida Albicans czy Aspergillus Niger. Dzięki zawartości witamin A, C oraz E wzmacnia układ odpornościowy, a zawarty w miąższu kwas azelainowy redukuje stany zapalne skóry, działa rozjaśniająco i depigmentująco.
W pestkach dyni znajduje się kukurbitacyna, która potrafi zwalczać groźne pasożyty układu pokarmowego takie jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Kukurbitacyna poraża ich układ nerwowy i wspomaga usunięcie z organizmu.
Dynia ma więc mnóstwo zalet i warto jeść ją regularnie. Jeśli znudziła wam się już zupa dyniowa, najpopularniejsze danie z dynią, mamy dla was nową, ciekawą propozycję!
Dyniowe naleśniki na kolację: Pyszne i zdrowe
Jedną z propozycji na danie z dynią jest przygotowanie dyniowych naleśników. Aby je przyrządzić, będziemy potrzebować takich składników jak:
- 500 g purée z dyni,
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki cukru,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- ulubiony dżem lub miód.
Przygotowanie:
1. Ostudzone purée przełóż do miski. Dodaj połowę jogurtu, jajka, 2 łyżki oleju i cukier. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
2. Wsyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
3. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją olejem. Nakładaj na nią po jednej łyżce ciasta, zachowując odstępy. Smaż placki na niezbyt dużym ogniu, a gdy się zrumienią, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez około dwie minuty.
4. Podawaj placki na ciepło z odrobiną jogurtu naturalnego, dżemu lub miodu. Możesz oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.
Smacznego!
Chcesz zaskoczyć rodzinę i przyjaciół wyjątkowymi smakami? Wypróbuj nasze przepisy krok po kroku i odkryj kulinarne triki, które ułatwią gotowanie i uczynią je prawdziwą przyjemnością. Więcej inspiracji znajdziesz na kobieta.interia.pl









