Te produkty to prawdziwa bomba witaminy C. Cytryny są na ostatnim miejscu listy
W sezonie jesienno-zimowym dużo większą uwagę przykładamy do suplementacji i częściej wybieramy produkty bogate w składniki wzmacniające odporność. Jedną z substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania jest witamina C. W jakich produktach jej szukać? O dziwo, to nie cytryny zawierają jej najwięcej.

Spis treści:
- Co jeść, aby nie chorować?
- Te produkty to najlepsze źródło witaminy C. Wielu nie ma o tym pojęcia
- Jak przygotowywać posiłki, aby zachowywać dużo witaminy C?
Co jeść, aby nie chorować?
Specjaliści ds. żywienia od dawna apelują, aby w okresie zwiększonej podatności na infekcje jeszcze bardziej zwracać uwagę na to, co kładziemy na talerz. Na budowanie odporności w ogromnej mierze ma wpływ bowiem dieta i styl życia. Poza suplementacją witamin D, jak również spożywaniem kwasów tłuszczowych omega-3 i produktów bogatych w białko, niezwykle ważne jest też dostarczanie organizmowi dużych dawek witaminy C z pożywienia. Składnik ten znajduje się w wielu warzywach i owocach, o czym często nie mamy pojęcia. Często kojarzony jest z cytrusami, jednak w porównaniu do innych produktów, cytryny czy pomarańcze mają jej niewiele. Co zatem jest najlepszym źródłem witaminy C?
Te produkty to najlepsze źródło witaminy C. Wielu nie ma o tym pojęcia
Nie bez powodu mówi się, że warzywa i owoce powinny grać główne skrzypce w codziennej diecie. To one bowiem są najlepszym źródłem prozdrowotnych składników i wielu witamin, w tym kwasu askorbinowego. Najlepszymi źródłami tego zbawiennie działającego na organizm składnika są:
- Owoce dzikiej róży (od 30 do nawet 1300 mg w 100 g)
- Owoce czarnej porzeczki (od 120 do 190 mg w 100 g)
- Czerwona papryka - 190 mg w 100 g
- Natka pietruszki - 125 mg w 100 g
- Brokuły - 132 mg w 100 g
- Brukselka - 75 mg w 100 g
- Pomidory - 40 mg w 100 g
- Kapusta - 40 mg w 100 g
- Truskawki - 85 mg w 100 g
- Owoce cytrusowe - 50 mg w 100 g
Bogactwem witaminy C są ponadto kiszonki - m.in. ogórki czy kapusta. Warto zatem jeść je każdego dnia, bo świetnie oddziałują na jelita. To naturalne probiotyki - poprawiają trawienie, regulują mikroflorę bakteryjną, wzmacniają barierę jelitową i zapobiegają zaparciom. Świetnym źródłem witaminy C są także ziemniaki.

Jak przygotowywać posiłki, aby zachowywać dużo witaminy C?
Warto pamiętać, że najwięcej witaminy C mają produkty jedzone na surowo. Podczas obróbki termicznej warzywa i owoce tracą nieco składników odżywczych. Aby zachować ich jak najwięcej, należy zwrócić uwagę na to, aby zbyt intensywnie ich nie podgrzewać i za szybko nie rozmrażać. W przypadku brokułów, brukselki czy ziemniaków, lepszą opcją niż długotrwałe gotowanie warzyw w dużej ilości wody, będzie przyrządzanie ich na parze, blanszowanie lub grillowanie.
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia










