Zastępujesz cukier miodem? Oto jak zmieni się twój obwód w pasie. Dietetyczka wyjaśnia
Sklepowe półki wręcz uginają się od zamienników cukru białego. Które z nich rzeczywiście będą dobre dla naszego zdrowia, a które - mimo, że naturalne - dodadzą nam kilogramów? Dietetyczka Joanna Kryształ stworzyła listę sześciu najpopularniejszych "słodzideł" i wybrała najlepszy zamiennik cukru, idealny dla naszego zdrowia. Nie chodzi o miód.

Świadomość szkodliwości cukru rośnie
Wokół szkodliwości cukru toczy się dyskusja od lat. Coraz większa świadomość zagrożeń związanych ze zbyt dużą jego podażą w codziennej diecie sprawia, że coraz chętniej poszukujemy jego zamienników, nie chcąc rezygnować z przyjemnego, słodkiego smaku, ale bez obaw o stan swojego zdrowia. Najpopularniejsze i najłatwiej dostępne zamienniki cukru białego jednak niekoniecznie muszą być tak "niewinne" jak może się nam zdawać. To, że coś jest naturalne, nie oznacza, że nie przyczyni się do powstania niechcianej oponki na brzuchu. Dietetyczka Joanna Kryształ, która prowadzi na Instagramie konto @krystalicznie.dietetycznie zyskała sporą popularność, gdy opublikowała ostatnio filmik zatytułowany "Najlepsze zamienniki cukru białego", w którym w prosty i przystępny sposób wyjaśniła, czym najlepiej zastąpić szkodliwy produkt. Wbrew pozorom popularny miód czy syrop klonowy nie są najwyżej na jej liście.
Dietetyczka bierze na tapet zamienniki cukru. Który najlepszy?
Dietetyczka postanowiła stworzyć listę sześciu najpopularniejszych "słodzideł" i ułożyć je według wpływu na nasze zdrowie.
- Miód na miejscu czwartym - rozpoczyna swoją rolkę dietetyczka. Pomimo zawartości wartościowych antyoksydantów, jest nawet bardziej kaloryczny niż biały cukier. - Do herbatki od czasu do czasu okej, ale nie codziennie - przestrzega Joanna Kryształ.

Cukier brązowy znalazł się na ostatnim - szóstym miejscu. - Brzmi zdrowiej, wygląda lepiej, ale to nadal ten sam cukier co biały, tylko z melasą i wyższą ceną - wyjaśnia specjalistka.
Erytrol zajął trzecie miejsce. Nie ma żadnych kalorii, nie podnosi cukru we krwi i nie psuje zębów. - Jedyny minus to fakt, że jest nieco mniej słodki, więc trzeba go użyć nieco więcej - zwraca uwagę ekspertka.
Syrop klonowy zajął piąte miejsce, a więc znalazł się niemal na końcu listy. Dlaczego? - Naturalny, fajny smak, ale nadal sporo cukru i kalorii. Trochę wartości nie ratuje sytuacji, więc używaj z głową - mówi Joanna.
Na drugim miejscu znalazła się stewia, która ma wg dietetyczki same zalety: naturalna, bez kalorii i aż 200 razy słodsza od cukru. - Jedynym minusem będzie u niektórych lekki posmak goryczki - zaznacza.
Czas na zwycięzcę: na miejscu pierwszym znalazł się ksylitol, czyli cukier brzozowy. - Smakuje jak cukier, ma aż 40 proc. mniej kalorii i wspiera zdrowie zębów.
Używacie zamienników cukru?
Kobieta.interia.pl to miejsce pełne pomysłów, emocji i sprawdzonych porad. Zostań z nami na dłużej i odkryj, co może cię zainspirować już dziś.









