Dyniowe zapiekanki
Przyrządzone według naszych przepisów potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem!

Pod pierzynką z mozzarelli
Składniki
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 60 dag miąższu dyni
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oliwy
- 1 duża kulka mozzarelli
- 4 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziołowej przyprawy do drobiu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek oraz ziołową przyprawę do kurczaka. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Filet pokrój w grube paski. 2. Mięso wymieszaj z połową marynaty. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. 3. Cebulę obierz, posiekaj. Dynię oraz cukinię pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj w miseczce z mięsem oraz pozostałą marynatą. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornej formy. Posyp pestkami dyni. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

Miseczki z farszem z ryżu
Składniki
- 4 małe dynie hokkaido
- 1 szkl. ryżu
- 40 dag filet z indyka
- 1 papryka
- 2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
- 2 łyżki masła
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Od dyni odetnij wierzch, łyżką usuń pestki, a potem wydrąż miąższ pozostawiając grubą warstwę przy skórce. Miąższ dyni pokrój w kostkę.Wydrążone dynie piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. 2. Mięso opłucz, potnij w kostkę. Paprykę, oczyścić, pokrój na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w plasterki. Czosnek i imbir obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj. 3. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim indyka, zdejmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć miąższ dyni, chwilę go podsmaż i także zdejmij. Na patelnię wrzuć imbir i czosnek, krótko zasmaż. Wsyp ryż. Wlej bulion. Dodaj indyka, miąższ dyni, marchewkę i paprykę. Gotuj razem 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. 4.Wydrążone dynie napełnij farszem. Piecz 10 minut w temp. 200 st.