Reklama

Reklama

Dyniowe zapiekanki

Przyrządzone według naszych przepisów potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem!

Pod pierzynką z mozzarelli

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 60 dag miąższu dyni
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do drobiu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek oraz ziołową przyprawę do kurczaka. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Filet pokrój w grube paski. 

2. Mięso wymieszaj z połową marynaty. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. 

3. Cebulę obierz, posiekaj. Dynię oraz cukinię pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj w miseczce z mięsem oraz pozostałą marynatą. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornej formy. Posyp pestkami dyni. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

Reklama



Miseczki z farszem z ryżu

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 małe dynie hokkaido
  • 1 szkl. ryżu
  • 40 dag filet z indyka
  • 1 papryka
  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kawałek imbiru wielkości orzecha włoskiego
  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. bulionu warzywnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Od dyni odetnij wierzch, łyżką usuń pestki, a potem wydrąż miąższ pozostawiając grubą warstwę przy skórce. Miąższ dyni pokrój w kostkę.Wydrążone dynie piecz ok. 30 minut w temp. 200 st. 

2. Mięso opłucz, potnij w kostkę. Paprykę, oczyścić, pokrój na kawałki. Marchewki obierz, umyj, potnij w plasterki. Czosnek i imbir obierz. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj. 

3. Na patelni rozgrzej masło, zrumień na nim indyka, zdejmij. Na ten sam tłuszcz wrzuć miąższ dyni, chwilę go podsmaż i także zdejmij. Na patelnię wrzuć imbir i czosnek, krótko zasmaż. Wsyp ryż. Wlej bulion. Dodaj indyka, miąższ dyni, marchewkę i paprykę. Gotuj razem 15 minut. Przypraw solą i pieprzem. 

4.Wydrążone dynie napełnij farszem. Piecz 10 minut w temp. 200 st.   

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje