Dyniowe zapiekanki

Przyrządzone według naszych przepisów potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem!

Pod pierzynką z mozzarelli

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 60 dag miąższu dyni
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 duża kulka mozzarelli
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziołowej przyprawy do drobiu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. W miseczce wymieszaj oliwę, musztardę, posiekany czosnek oraz ziołową przyprawę do kurczaka. Kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Filet pokrój w grube paski. 

2. Mięso wymieszaj z połową marynaty. Wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż ok. 5 minut, ciągle mieszając. 

3. Cebulę obierz, posiekaj. Dynię oraz cukinię pokrój w kostkę. Warzywa wymieszaj w miseczce z mięsem oraz pozostałą marynatą. Oprósz solą oraz pieprzem. Przełóż do żaroodpornej formy. Posyp pestkami dyni. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz ok. 40 minut. Mozzarellę pokrój w plasterki. Ułóż je na wierzchu zapiekanki ok. 10 minut przed końcem pieczenia.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje