Dyniowy piernik na kruchym spodzie
Składniki na 12 porcji: 10 dag zimnego masła; 15 dag mąki; 5 dag cukru pudru; 1 kg dyni; 6 jajek; 20 dag cukru; 1 łyżeczka cynamonu; 10 dag mąki tortowej; 20 dag mielonych migdałów; 4 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 słoika marmolady pomarańczowej.
1 Z masła, cukru pudru i 15 dag mąki zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyłożyć nim tortownicę i podpiec (180 st C) na złoty kolor.
2 W tym samym czasie ugotować dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Po lekkim ostudzeniu pokroić w drobniutką kostkę. Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią.
3 Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. 4 Piec w nagrzanym do 200 st C piekarniku ok. 30 minut, wyjąć, ostudzić w tortownicy. Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą pomarańczową i wyłożyć na nią ciasto dyniowe.